Inici » Treball de recerca

Treball de recerca


Treball de recerca sobre l'ayo olopon i altres jocs mancala que vam fer na Vicenta Canal, en Bernat Casanovas i en Jordi Climent durant el mes de juliol de 2009 a Lagos i a altres llocs del sud-oest de Nigèria. DL T-178-2014

El mes de març de 2014 es va editar en format digital “Ayo olopon i altres jocs. Alguns mancala del sud-oest de Nigèria descrits recentment”.

Es tracta d’un treball de recerca sobre l’ayo olopon i altres jocs mancala a càrrec de Vicenta Canal,  Bernat Casanovas i Jordi Climent durant el mes de juliol de 2009 a Lagos i a altres llocs del sud-oest de Nigèria. Aquest document descriu en detall les regles de 7 jocs mancala i 4 variants. La majoria d’aquests jocs mancala no havien estat mai documentats ni descrits.

Ayo olopon és el terme usats pels iorubes per anomenar a l’aualé. Avui en dia, una persona que tingui l’oportunitat de viatjar al sud-oest de Nigèria pot veure com homes vells i joves juguen al carrer a l’ayo olopon i a altres jocs mancala, distribuint peces, una a una, en forats successius al voltant del tauler de joc.

En aquest treball de recerca es descriuen 11 jocs mancala tal i com es juguen a les localitats de Lagos, Ibadan, Abeokuta, Ilesa, Oshogbo, Ile-Ife, Ilobu i Oyo.

Per a cada joc s’ha recopilat o s’ha intentat recopilar, si més no, les següents informacions: el nom del joc i significat d’aquest nom en la llengua local; el(s) informant(s) principal(s); el lloc i data de la troballa; i la descripció de les regles resumides de cada joc, especificant: tipus de tauler, nombre peces per jugador, disposició inicial de les peces, la direcció i el tipus de sembra, com i on es fa la collita, l’objectiu, i com i quan acaba.

Es pot llegir aquest treball de recerca, de forma gratuïta, clicant aquí o a la publicació de sota:


Be Sociable, Share!