Inici » Awalé: Articles

Pallankuzhi: un joc mancala del sud de l’Índia

Enviat per en 30/06/2013Sense comentaris


El pallankuzhi amb els seus orígens religiosos ha estat molt popular en gairebé totes les llars de classe mitjana del sud de l’Índia. El pallankuzhi es juga en moltes llars als estats de Kerala, Tamil Nadu, Andhra Pradesh i Karnataka i al nord de Sri Lanka. Actualment es juga també durant festivitats especials.

En la llengua tàmil és conegut com pallaanguzhi. En la vella llengua tulu de la costa de Karnataka el nom usat és arasaafa. En telugu, la llengua d’ Andhra Pradesh, els noms usats són vaamana guntalu o vanagallapeetha. En malayaalam, la llengua de Kerala, al tauler de joc n’hi diuen parakkuzhi, que significa alguna cosa semblant a “distribuir pels forats” (kuzhis).

S’explica que en la mitologia Hindú hi ha la creença que Sita (una deessa de l’hinduisme que apareix al Ramayana com a esposa de l’heroi principal, Rama) jugava al Pallanakuzhi sota un arbre Saraca durant la seva captivitat a Lanka.

NOTA: adaptat de l’article original Aprenem a jugar al Pallankuzhi de la Revista digital Món aualé Núm.6, Volum 2, número 2 (abril – juny 2013) pp 14-17.

Be Sociable, Share!

Deixa un comentari!

Afegeix el teu comentari a continuació, o trackback des del teu propi lloc. També pots subscriure't als comentaris per RSS.

Sigues agradable. No realitzis faltes d'ortografia. No surtis del tema. No facis spam.

Pots utilitzar aquests tags HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Aquest blog està preparat per usar Gravatar. Per a obtenir el teu propi avatar global, si us plau, registra't a Gravatar.