Inici » Txuca Ruma

Txuca Ruma

El Txuca Ruma és originari de l’Índia Oriental i es considera el més enginyós de tots els jocs de mancala per un únic jugador. Es juga amb tauler de 5 forats alineats; el més gran se situa a la dreta i s’anomena RUMA.

Posició inicial: Dues llavors a cadascun dels quatre primers forats (que anomenarem normals); la RUMA resta buida.

regles_tchuka-ruma_00

Objectiu: Portar totes les llavors fins a la RUMA mitjançant moviments vàlids.

Moviments: El moviment bàsic és el característic dels jocs de mancala i s’anomena: sembra. Consisteix a prendre totes les llavors d’un forat, i reingressar-les al taulell a partir del forat continu, a raó d’una sembra per forat, sense saltar-ne cap. En el cas del Txuca Ruma, la sembra té lloc cap a la dreta. Un cop arribem a la Ruma, si encara queden llavors per repartir, es continua per l’extrem esquerre.

Moviments inicials: A partir de la posició inicial, es tria un dels quatre forats normals, es prenen totes les llavors que conté i es comença a sembrar.

Continuació del joc: Cada moviment finalitza al sembrar la darrera llavor, cosa que a més defineix la continuïtat d’aquest joc mancala. Pot ocórrer que la darrera llavor:

a) Resti a la Ruma; el moviment següent s’inicia a qualsevol dels forats normals, a escollir.

b) Resti a un forat normal que conté llavors; en aquest cas es prenen totes les llavors d’aquest forat (inclosa la que s’hi acaba de posar) i es continua sembrant.

c) Resti a un forat que està buit; en aquest cas es perd la partida. Cal tornar a començar des de la posició inicial.

Variant: El Txuca Ruma es pot jugar en una versió més difícil, variant únicament la quantitat de llavors. Amb les mateixes regles i el mateix objectiu.

Be Sociable, Share!