Inici » Waurie

Waurie

El Waurie és un joc mancala jugat a les illes Caiman, un territori del Regne Unit al mar Carib, entre Cuba i el nord-oest de Jamaica, que inclou tres illes: Grand Cayman, Cayman Brac i Little Cayman. El Waurie també es pot trobar escrit com Warie o Wauri. També és conegut com Island Wari. Les regles són molt similars al Kalah (un mancala no-tradicional que va ser inventat als EUA per William Julius Champion Jr, un graduat de la Universitat de Yale, el 1940).(1) Tal i com va dir Gering , sembla que un conjunt de regles tradicionals (introduïdes pels esclaus africans) i un conjunt de regles modernes (introduïdes pels turistes nord-americans) coexisteixen a l’illa de Grand Cayman sota el mateix nom.(2)

D’altra banda W.P. Armostrong va escriure:(3)

“Durant l’última dècada (de mitjans de 1980 a mitjan 1990) el Departament de Ciències de la Vida del Palomar College va realitzar una sèrie de cursos de camp de la història natural de la regió del Carib, incloent les illes de Saint John, Grand Cayman, Antigua i Dominica. En diverses d’aquestes illes descobrim un popular joc de taula anomenat “Island Wari” jugat amb “nickernuts,” les llavors com de marbre d’un arbust natiu espinós. El joc es va convertir en un passatemps popular entre els estudiants i els instructors (durant les hores lliures, quan no estàvem estudiant diligentment la flora i la fauna d’aquestes illes indígenes)”.

I d’acord amb David Grogono (que l’any 2007 va fer un programa informàtic per jugar-hi a l’ordinador), explica que:(4)

“El Wouri és un tipus de joc de Mancala que jo solia jugar quan vivia a les Illes Caiman. Tinc un tauler de fusta meravellós fet per “Caribbean Charlie” que utilitza les llavors de l’arbre Knickerbocker com a pedres. Òbviament, la versió de l’ordinador no es pot comparar a jugar a l’oceà mentre es beu cervesa amb els amics (especialment amb Kristin), però aquí està”.

Regles resumides del joc:

tauler: 2×6+2, dues files de sis forats amb dos magatzems.
núm. peces: 48 (24 per jugador).
disposició inicial: 4 llavors en cada forat.
direcció de la sembra: anti-horària.
sembra: volta simple. El llançament d’una moneda determina quin jugador comença primer. Cada jugador, per torns, comença un moviment agafant el contingut d’un dels forats de la pròpia fila. Les llavors es distribueixen, una a una, en els forats següents i també en el magatzem propi (situat a l’extrem dret), però no es sembra en el magatzem de l’adversari, que es salta. Si l’última llavor d’una volta cau en el magatzem propi, el jugador repeteix torn. En cas contrari, el torn passa al jugador oponent.
collita: no hi ha captures. Cada jugador deixa una llavor en el magatzem propi cada vegada que hi passa o hi cau amb la darrera llavor d’una volta, però no en diposita cap en el magatzem del rival.
objectiu: quedar-se sense llavors en el propi costat del tauler abans que ho faci l’adversari.
el joc acaba…: quan un jugador no té cap llavor en el seu costat. El perdedor és l’únic jugador que encara té llavors en el seu propi costat del tauler al final del joc.

DISPOSICIÓ DE LES LLAVORS EN EL TAULER

tauler

Es juga  en un tauler de 2×6+2, és a dir, dues files de sis forats i dos magatzems, un a cada extrem del tauler. Es col·loquen 4 llavors a cada forat al inici de la partida. En el diagrama següent es pot veure una representació esquemàtica d’un tauler per jugar al Waurie. La fila superior pertany al jugador A. La fila de sota pertany al jugador B.

Waurie

NOTES i MÉS INFORMACIÓ

(1) CLIMENT, Jordi (2013) Idees errònies al voltant dels jocs mancala. En: Món aualé 2(1) pp.16-17 [online] ISSN 2014-7597.
(2) GERING, Ralf. Waurie. a Wikia
(3) ARMSTRONG, W.P. Island Wari & Mancala. Board Games From The Caribbean Islands & Africa: A Fabulous Board Game Played With Nickernuts, The Marblelike Seeds From A Spiny Shrub That Grows Along Tropical Beaches. 1997? a Wayne’s Word An Online Textbook of Natural History.
(4) GROGONO, David. Waurie Instructions. 2007 a Grogware website.

Be Sociable, Share!