Inici » Wari ararà

Wari ararà

El joc Wari ararà es va jugar a Cuba al segle XIX. Era jugat pels afroamericans descendents de l’ètnia Ararà. Aquest joc és similar al joc Aualé.

Regles resumides

tauler: 2×6, dues files de sis forats.
núm. peces: 48 (24 per jugador).
disposició inicial: 4 llavors per forat.
direcció de la sembra: anti-horària.
sembra: volta simple. Les llavors es col·loquen una a una en els forats següents. Cal alimentar a l’adversari si aquest realitza un moviment que provoca que es quedi sense llavors en la seva fila.
collita: només en terreny de l’adversari. El jugador captura el contingut d’un forat de l’adversari si hi ha 2 o 3 llavors, comptant la darrera llavor que acaba de deixar. Si el forat precedent també conté 2 o 3 llavors, aquestes també es capturen, i així successivament sense creuar el límit de la fila. Es retiren del tauler. Es pot fer una captura que deixi a l’adversari sense llavors en el seu territori. En aquest cas, es repeteix torn amb l’obligació d’alimentar a l’adversari.
objectiu: capturar més llavors que l’adversari.
el joc acaba…:

  • quan un jugador captura 25 o més llavors.
  • quan un jugador no pot jugar cap forat o es produeix un bucle, els jugadors capturen les llavors que queden al seu costat del tauler.
  • o, en el cas que un jugador no pugui alimentar a l’adversari, retira les llavors restants al seu costat del tauler i les suma a les captures realitzades al llarg de la partida.

DISPOSICIÓ DE LES LLAVORS EN EL TAULER

tauler

Es juga  en un tauler de 2×6, és a dir, dues files de sis forats. Es col·loquen 4 llavors a cada forat al inici de la partida. En el diagrama següent es pot veure una representació esquemàtica d’un tauler per jugar al Wari ararà. La fila superior pertany al jugador A. La fila de sota pertany al jugador B.

Wari arara

Be Sociable, Share!