Inici » Les regles de l’Awalé

Les regles de l’Awalé

Les regles de l’aualé en 5 minuts

L’aualé es juga sobre un tauler de 2 files de 6 forats. Els 6 forats de la fila que us queda al davant és el vostre terreny de joc. La partida comença amb 4 llavors en cada forat al començament de la partida.

Regles Awalé Fig.00

Regla 1 de l’aualé: la sembra

Per sembrar heu d’agafar totes les llavors de qualsevol dels forats del vostre terreny i les heu d’anar posant una a una en els forats consecutius, seguint el sentit contrari de les agulles del rellotge. Quan arribeu al darrer forat del vostre terreny, continueu pels forats de l’altre jugador (sempre en sentit contrari a les agulles del rellotge).

Regles Awalé Fig.01a
Regles Awalé Fig.01b

Regla 2 de l’aualé: la collita

Si el darrer forat on sembreu és al terreny de l’altre jugador i conté 2 o 3 llavors (després de la sembra), colliu aquestes 2 o 3 llavors (retireu-les del taulell i les guardeu a part).

Si el forat anterior també conté 2 o 3 llavors, també les collireu. I així successivament amb tants forats precedents del vostre adversari que continguin 2 o 3 llavors.

Regles Awalé Fig.02a
Regles Awalé Fig.02b
Regles Awalé Fig.02c
Com ja us haureu imaginat, guanya la partida el jugador que culli més llavors.


Regla 3 de l’aualé: el krou

A mesura que va avançant la partida, és possible que un forat del vostre terreny acabi contenint més de 12 llavors. Aquest forat s’anomena krou. Dit d’una altra manera un krou és aquell forat que si n’agafem les llavors per sembrar podrem fer més d’una volta completa.

Quan es sembra la volta completa, el forat d’inici (el krou), ha de quedar buit. Per tant, l’hem de saltar sense deixar-hi cap llavor a dins.


Regla 4 de l’aualé: prohibit matar

No podem fer mai una tirada que deixi a l’altre jugador sense cap llavor per continuar jugant. Si ho féssim per error, seriem nosaltres qui perdríem la partida.

En aquest cas s’aplica la següent dita: “Qui destrueix la terra on cull, no podrà collir mai més”.


Regla 5 de l’aualé: prohibit fer passar gana

Si l’altre jugador només tingués una llavor al seu terreny, arribarà el moment que l’haurà de treure del seu darrer forat per sembrar-la al nostre primer forat. I es quedaria sense poder jugar.

Hem de preveure amb antelació aquesta situació per evitar-la. Per exemple tenint almenys una llavor al darrer forat de la nostra banda per sembrar-la immediatament al primer forat del nostre adversari i permetre-li així poder continuar jugant.

Si això fos totalment impossible (per exemple perquè les nostres jugades també estan condicionades perquè només ens queda una llavor al nostre terreny), la partida s’acaba i guanya qui hagi collit més llavors.


Regla 6 de l’aualé: pactar el final

Quan queden poques llavors al taulell, la partida es pot eternitzar perquè ha entrat en un bucle on difícilment cap dels dos jugadors podrà capturar cap nova llavor. Per mutu acord poden pactar el final de la partida. En aquest cas, cadascú es queda les llavors que hi ha al terreny propi. Com sempre, guanyarà qui n’hagi collit més en total.

Be Sociable, Share!