Inici » Awalé, tècniques avançades

Awalé, tècniques avançades

Awalé – Consells i estratégies avançades

Ja coneixeu les regles de l’aualé? Ja heu jugats unes quantes partides? Ha arribat el moment de perfeccionar la vostra tècnica i començar a jugar com uns professionals. Si encara no teniu prou pràctica amb l’aualé i no esteu del tot familiaritzats amb les regles, millor si deixeu aquests consells per una mica més endavant.


Consell 1 de l’aualé

Aneu alerta i no us precipiteu a l’hora de tirar. És típic parar una trampa a un jugador principiant deixant-li capturar un parell de llavors sense que se n’adoni que està donant totes les facilitats perquè, a la propera tirada, l’adversari li buidi tot el que té al seu camp.

Hem de valorar sempre, abans de fer una captura, que el que aconseguim sigui superior al que aconseguirà d’adversari en la propera (o properes tirades).

Sembla fàcil, però és freqüent caure en segons quins paranys.


Consell 2 de l’aualé

Com començar? Gran qüestió. Cada mestre de l’aualé us dirà una cosa diferent. Hi ha moltes maneres d’iniciar la partida. I totes són bones. En certa manera es podria comparar amb les obertures dels escacs. El com es comenci determinarà l’evolució del joc (sobretot de les primeres tirades). Abans no domineu les tècniques de l’aualé i no agafeu el vostre propi estil, nosaltres us recomanem començar des del segon forat (B2) començant per la vostra esquerra:

Consell Awalé Fig.02

Consell 3 de l’aualé

Alerta amb no tenir forats consecutius que només continguin 1 o 2 llavors. És molt fàcil que en qualsevol moment l’altre jugador ens sorprengui i faci una megacollita a costa nostra.

A l’exemple següent el nostre adversari, començant a sembrar des de la casella marcada (A6) capturarà 10 llavors (2+2+3+3) d’una sola tirada.

Consell Awalé Fig.03a
Una collita com aquesta per part de l’altre jugador és gairebé irremontable si tenim al davant un especialista de l’aualé.

Alerta també amb tenir caselles buides consecutives perquè l’adversari ens pot posar fàcilment en una situació de feblesa com la precedent. Si observeu el següent exemple, l’adversari ens posarà en una situació compromesa exactament idèntica a l’anterior si comença a sembrar des forat destacat. Fem el que fem quan estiguem al nostre torn, segur que farà una bona collita quan li torni a tocar sembrar.

Consell Awalé Fig.03b

Consell 4 de l’aualé

Podeu posar al vostre contrincant en dificultats si aconseguiu forçar-lo a fer males sembres. Per exemple acumulant llavors a la seva banda de l’aualé en posicions que l’obligaran a fer una mala jugada. En el següent exemple podem veure com hem col·locat estratègicament llavors en el terreny contrari de forma que ara l’estem obligant a fer una sembra que acabarà amb captura assegurada per part nostra.

Consell Awalé Fig.04

Consell 5 de l’aualé

La tècnica de la volta completa, anomenada krou, és de les que més agrada als professionals de l’aualé (requereix ser hàbils en els càlculs).

Consisteix en anar acumulant de mica en mica moltes llavors en un forat del nostre terreny a l’espera del moment oportú i fer una volta completa. L’objectiu és acabar collint les llavors que nosaltres mateixos hem sembrat en camp contrari.

Practiqueu aquesta tècnica i aneu molt alerta quan veieu que l’adversari està començant a acumular moltes llavors en un sol forat. Penseu que aquesta tècnica pot permetre remuntar partides d’aualé que gairebé es donaven per perdudes. No dubteu en intentar jugar a volta completa si us estan atonyinant.

Consell Awalé Fig.05

Consell 6 de l’aualé

A les darreres tirades d’una partida, la tàctica clau consisteix en passar estratègicament les llavors del nostre camp al camp contrari. En alguns països és coneix aquesta tècnica i fase de l’aualé com a “Administrar la misèria”. Amb poques llavors damunt del taulell, difícilment el nostre adversari cometrà cap errada. Llavors del que es tracta és d’anar aconseguint llavors, una a una, que nosaltres mateixos ens posem a tir. El bon ús d’aquesta tècnica permet decantar partides que fins al moment estan molt empatades. Una imatge val més que mil paraules:

Consell Awalé Fig.06a

Començant a sembrar des de la casella marcada (B4), aconseguirem una situació com la següent, en la qual, faci que faci l’altre jugador, acabarem collint.

Consell Awalé Fig.06b

A no ser que sigueu un excel·lent professional de l’aualé, feu servir aquesta tècnica només a les darreres tirades d’una partida. Tal com us hem dit en el primer consell, és típic del jugador novell que per anar al darrera de dues llavors, n’acabi perdent un grapat. Al començament de la partida d’aualé heu de perseguir les collites grans, boniques, estratègiques i espectaculars. Deixeu la tècnica d’administrar la misèria ben bé pel final, quan ja només quedin poques llavors sobre el terreny.

Be Sociable, Share!