Inici » Awalé: Articles

En els jocs mancala la formiga guanya a l’elefant

Enviat per en 04/11/20122 Comentaris

© Tots els drets reservats. Foto cedida per Mathieu Castel

Quan juguem als mancales, en la majoria dels casos, el jugador que juga primer es determina a l’atzar o s’acorda entre els jugadors. Però en molts jocs mancala del sud d’Àsia, el jugador que comença a jugar primer està determinat per un joc preliminar similar al “pedra, paper o tisores”. Depenent del lloc els gestos poden representar: muntanya-gall-formiga, elefant-cavall-ratolí, etc. En altres jocs és tradicional que els dos jugadors sembrin a la vegada les llavors. Es fa una mena de competició per decidir el jugador que comença primer. Així doncs, el primer torn es juga simultàniament com si fos una cursa.

El Congklak és un dels jocs mancala del sud-est asiàtic. Aquest joc es juga a Indonèsia i a molts altres països del sud-est d’Àsia amb diferents noms. Similar a altres jocs mancala del sud-est asiàtic com el sungka o el dakon. Els jugadors mouen i capturen d’acord amb les mateixes regles que el joc dakon però en el congklak les llavors es sembren en sentit horari. El dakon també es juga, a vegades, en la direcció horària i, aleshores, cada jugador té el seu magatzem a mà esquerra. A l’illa de Java, a Indonèsia, es juga al Dakon, també conegut com dhakon o dhakonan, en taulers de fusta de 2×5, 2×6, 2×7, 2×8, 2×9 i 2×10 amb un forat magatzem a cada extrem del tauler. El dakon és jugat amb el mateix nombre de llavors a cada forat a l’inici del joc com forats hi hagi en cada fila del tauler. Així doncs, 5 llavors a cada forat en un tauler de 2×5, 6 llavors a cada forat en un tauler de 2×6, 7 llavors a cada forat en un tauler de 2×7 i així successivament. Els forats magatzem es deixen buits al començament del joc.

“Usem els dits i el palmell de la mà per decidir qui inicia el primer torn de joc”.

Una amiga javanesa em va explicar que a l’oest de l’illa de Java, a Indonèsia, a la zona lingüística on es parla la llengua Priangan, fan un joc preliminar anomenat Sutten on l’elefant perd contra la formiga. A aquest joc “l’anomenem Sutten a la meva àrea lingüística, a l’oest de l’illa de Java. Significa escollir qui fa el primer pas”. Es refereix a que els jugadors escullen simultàniament un gest per vèncer a l’oponent, escollint l’index, el polze o el dit petit. El dit petit representa a la formiga, el dit index: a l’home, i el polze representa a l’elefant. El polze guanya l’index, aquest al dit petit i el dit petit venç al polze. Així doncs, l’elefant venç a l’home, aquest venç a la formiga i la formiga guanya a l’elefant!

Aquesta dona m’explicava que quan ella era petita hi jugava sovint al Congklak però que actualment ja gairebé no se’n recordava. “M’enduré el meu tauler de joc a l’oficina i empenyeré als meus companys de feina a jugar amb mi durant el descans”, em deia i també comentava que: “no només les nenes hi juguen, de vegades també els nois… però en general sols les noies perquè jugàvem seient a terra durant hores… com es pot mantenir un noi assegut durant tanta estona?”, es preguntava, rient. “Ara el congklak no és el joc favorit pels nens. Tenen altres jocs, jocs d’ordinador, la Playstation, la Barbie, el Lego, robots, etc. A les grans ciutats és difícil trobar nens jugant-hi… només hi juguen en ciutats petites o pobles”.

Be Sociable, Share!

2 Comentaris »

 • Jonatan escrigué:

  Moltíssimes gràcies per aquesta web!
  Molt documentada, i facilita informació molt útil! 😀
  És difícil no estar-hi molta estona.
  Ànims, desde Australia

 • admin escrigué:

  Moltes gràcies Jonatan per les teves paraules.
  És un plaer saber que des de l’altra banda del Món ens llegeixes.
  També pots seguir-nos a Facebook

  Salutacions cordials

Deixa un comentari!

Afegeix el teu comentari a continuació, o trackback des del teu propi lloc. També pots subscriure't als comentaris per RSS.

Sigues agradable. No realitzis faltes d'ortografia. No surtis del tema. No facis spam.

Pots utilitzar aquests tags HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Aquest blog està preparat per usar Gravatar. Per a obtenir el teu propi avatar global, si us plau, registra't a Gravatar.