Inici » Awalé o Mancala?

Awalé o Mancala?

Dit ras i curt, un mancala o manqala és qualsevol dels jocs que es desenvolupen sobre un taulell amb forats on s’hi van distribuint llavors de forat en forat, una a una. L’awalé o aualé és el típic mancala de 12 forats que es descriu a l’apartat “Jugar a l’Awalé > Les Regles de l’Awalé“. L’awalé o aualé és el mancala més extès per Àfrica, però també per Europa. Per tant, l’awalé o aualé és amb diferència el mancala més conegut i jugat. Si us quedeu amb aquesta idea és suficient.

¿Awalé o Manqala?

Si voleu aprofundir més en el tema denominacions i entendre els perquès, continueu llegint.

Segurament hi ha més gent que saps què és un awalé a Europa que a l’Àfrica. I no pas perquè hi hagi més jugadors a Europa.

L’awalé en qüestió és jugat a molts països per molts grups ètnics diferents. Cadascun el coneix amb un nom diferent. Inclús dintre d’una mateixa comunitat lingüística, les denominacions varien facilment d’un poblat a l’altre.

Per posar només un exemple, si estem a Moçambic i ens desplacem uns pocs quilòmetres dintre de la comunitat makua ens trobarem que un mateix joc és identificat com a:

  • txuva a Nampula, la població makua més important
  • m’palé uns pocs quilòmetres més al nord
  • ntxadjo si anem cap al NO
  • dibau cap al NW, direcció Lixinga
  • txadji cap a l’E, direcció Ilha

I tot això en pocs quilòmetres quadrats i sense sortir d’una mateixa comunitat lingüística. Imagineu-vos què pot passar en tot el conjunt d’Àfrica. I més si teniu en compte que en qualsevol país africà es parlen desenes o inclús centenars de llengües (per exemple més de 500 només a Nigèria).

Però Europa no és, com en el cas d’Àfrica, un univers de milers de societats tribals. I a la que el joc arriba a Europa, cal buscar-li un nom que l’entengui tothom.

Segurament el més habitual ha estat awalé. El mot ha estat incorporat pels francesos inspirant-se en la pronúncia del joc en algunes llengües centreafricanes com la jula, la baulé o la bambara. S’assembla també a altres pronunciacions de la zona: awele en mooré; awèlé en peul, fulani i ful i un llarg etcètera.

Per influències del francès (al cap i a la fi aquest país és un dels grans difusors de joc arreu del món) el mot ha entrat al nostra idioma. Sovint el trobareu escrit com a awalé (que és la transcripció que han acceptat la majoria de llengües que han manllevat el mot directament del francès). L’any 2001, el TERMCAT recomanava catalanitzar-ne l’ortografia i fer servir “aualé”. Si mireu webs catalanes que parlin del joc tant hi trobareu awalé com aualé. Nosaltres som respectuosos amb les 2 posicions que hi ha a casa nostra al respecte: els qui volen normalitzar l’ortografia catalana i els qui pensen que seria positiu una sola denominació i una sola manera d’escriure-ho perquè aquesta és la finalitat del mot francès (de fet, l’espanyol fa servir awalé tal qual). Per tant, en aquest web veureu que fem servir indistintament awalé o aualé.

Cal esmentar que els països anglosaxons rarament utilitzen el mot awalé. Acostumen a decantar-se per oware o wari. Observeu que la fonètica d’awalé en francès és molt similar a la d’owaré en anglès. De totes formes, semblaria que la denominació anglesa més aviat provindria d’algunes llengües de la zona de Nigèria. També podria derivar de “weri” usat pel poble jopadhola d’Uganda.

Arribat a aquest punt, cal matisar que a vegades s’anomena awalé (o aualé) a tots els jocs de taulell amb forats i llavors indiferenciats, però que normalment per awalé s’entén només el més extès a casa nostra (el de 12 forats, 6 a cada banda del taulell).

Llavors, si awalé és el joc de 12 forats, com cal anomenar tot el conjunt de jocs amb forats (indiferentment de la qüantitat)? Doncs la resposta és manqala (o mancala). Aquesta paraula prové de l’àrab (alguns diuen que és un mestissatge entre àrab i shuahili). La paraula mancala o manqala vol dir moure.

Mancales per tant serien tots els jocs de forats i llavors indiferenciades. Hi ha 3 grans grups de jocs mancala si els classifiquem tenint en compte el taulell:

  • els d’una sola fila de forats. Com el txuca ruma de la Índia.
  • els de 2 files. Com l’awalé evidentment, però també el kalama de Togo, el pallanguzhi de la Índia i centenars més.
  • els de 4 files. Com el bao de Kènia i Tanzània, l’hus de Namíbia, l’onweso d’Uganda i moltíssims més. Acostumen a ser amb diferència el mancales més complicats.

Per acabar direm que també hi ha un mancala de 3 files a Etiòpia, però millor no complicar-ho més arribats a aquest punt. Si voleu saber més al respecte, llegiu-vos l’apartat “Més jocs Mancala > Classificació dels Mancala“.

Be Sociable, Share!