Inici » Sungka

Sungka

El joc Sungka és jugat a Filipines. És un joc mancala jugat tradicionalment per les dones i els xiquets i xiquetes. El Sungka encara s’usa amb finalitats endevinatories per endevins i profetes, coneguts a Filipines com “bailan” o “maghuhula”. La gent gran esperen descobrir amb la seva ajuda si el viatge d’un jove és favorable en un dia determinat, i si les noies es casaran algun dia i com anirà. Tradicionalment, el joc es jugava generalment a l’aire lliure, perquè hi havia la superstició que la casa es crema si es juga sota sostre. En el districte d’Anay, a Panay, al perdedor se l’anomena “patay” (mort). Hi ha la creença que hi haurà una mort en la seva família o que la seva casa serà destruïda pel foc.

Conegut també amb el nom de Sungcáan. L’any 1914 els religiosos franciscans espanyols Antonio Sánchez de la Rosa i Antonio Valeriano Alcázar recollien en l’obra “Diccionario Bisaya-Español para la provincias de Samay y Leite”, la següent definició per a Sungcáan (1):

s. Joc que s’executa en una fusta rectangular, d’uns tres pams de llarg, per un “jeme”(2) d’ample, més o menys, amb dues fileres de set forats cada un, i un forat al mig en un dels seus extrems en el que es col·loquen les pedretes o cargols, i d’aquí s’agafen i es van col·locant un a un en els catorze forats restants.”

També descriuen la paraula sungcá com l’acció de:

v. Jugar o divertir-se al joc que anomenen sungcáan.”

Aquest joc és similar a altres jocs mancala del sud-est asiàtic com el Congklak o el Dakon. El tauler de joc està tallat habitualment en fusta. Els forats s’anomenen “bahay” (cases). Es necessari un forat magatzem en cada extrem del tauler, conegut com “ulo” (cap) o “inay” (mare) per dipositar les peces (cauris) capturades. També es sembra en aquests forats magatzem. Es diu que són forats jugables. Cada jugador te el seu forat magatzem a la seva esquerra.

En llengua tagal hi ha una endevinalla que diu: Aso ko sa pantalan, lumukso ng pitong balon, umulit ng pitong gubat, bago nagtanaw dagat. Sungkahan.(3) Traducció: El meu gos del moll va saltar per sobre de set pous, va saltar de nou set boscos, abans de veure la mar. (Solució: tauler Sungka o “sungka(h)an”).

El joc Sungka està representat en un conjunt de 4 segells de Filipines de l’any 2009 on hi ha representats xiquets i xiquetes que juguen a diversos jocs tradicionals filipins. Cada segell té un valor nominal de 7p. Aquesta sèrie es va emetre el mes de novembre del 2009 per celebrar el “National Stamp Collecting Month (November)”.

Regles resumides del joc:

tauler: 2×7+2, dues files de set forats i dos forats magatzem. És necessari un tauler amb un forat magatzem a cada extrem.
núm. peces: 98 (49 per jugador).
disposició inicial: 7 llavors per forat.
direcció sembra: horària.
sembra: volta múltiple (o encadenada). Es dipositen les llavors una a una començant pel forat següent del que s’han agafat, incloent el forat magatzem propi (situat a l’extrem esquerre del tauler) però no en el magatzem de l’adversari (situat a l’extrem dret del tauler) que es salta, fins que la darrera llavor d’una volta cau en un forat buit o cau en el magatzem propi.
collita: en ambdues files, en la pròpia i en la de l’adversari. Tres maneres de capturar:

  • Quan la darrera llavor sembrada cau en el forat magatzem propi, aquesta hi queda dipositada i el jugador repeteix torn. Es a dir, el jugador que està sembrant comença un altre moviment des d’un forat del seu costat del tauler.
  • Quan la última llavor d’una volta cau en un forat buit del propi costat del tauler i el forat oposat del costat de l’adversari conté alguna llavor, el jugador que està sembrant captura el contingut d’aquest forat i també la llavor dipositada en el forat buit del seu costat.
  • Cada vegada que un jugador sembra, diposita una llavor en el magatzem propi, al passar-hi.

objectiu: capturar més llavors que l’adversari. El joc es juga habitualment en rondes. El jugador que guanya més rondes guanya el joc. L’objectiu de cada ronda és dipositar tantes llavors com sigui possible en el magatzem propi. Els jugadors juguen torns consecutius. En la segona i successives rondes de joc, cada jugador usa les llavors capturades en la ronda prèvia, completa tants forats com pugui en el seu costat del tauler amb 7 llavors en cada forat, començant des de l’extrem esquerre. Cada jugador col·loca les seves llavors sobrants de nou al seu magatzem. Els forats que no es poden omplir amb 7 llavors son anul-lats. Aquest forat buit s’anomena sunog (cremat).
el joc acaba quan:…no resten llavors en els forats dels jugadors, es a dir, quan totes les llavors estan dipositades en els forats magatzem. Un jugador guanya el nombre de rondes acordat o quan després de diverses rondes un jugador no pot omplir amb les llavors capturades cap forat de la seva fila.

DISPOSICIÓ DE LES LLAVORS EN EL TAULER

tauler

Es juga en taulers de fusta de dues files de set forats i un forat magatzem en cada extrem. En el diagrama següent podeu veure una representació esquemàtica d’un tauler per jugar al sungka. La fila superior pertany al jugador A. La fila de sota és la del jugador B. Ambdós jugadors deixen els seus magatzems buits. Cada jugador té el seu magatzem situat a mà esquerra. Es col·loquen al començament de la partida 7 llavors en cada forat.

Sungka

NOTES

(1) SANCHEZ DE LA ROSA, A i  VALERIANO ALCAZAR, A. Diccionario Bisaya-Español para la provincias de Samay y Leite. Imp. y Lit. De Santos y Bernal. Manila 1914 p.317
(2) Mesura de longitud equivalent a la distància que hi ha entre l’extremitat del dit polze i la del dit índex, separant tot el possible l’un de l’altre.
(3) STARR, F. (1909) A Little Book of Filipino Riddles. World Book Co., Yonkers NY (USA) p. 145.
(4) Habitualment és jugat en direcció horària. Algunes fonts expliquen que aquest joc també és jugat en direcció anti-horària.

MÉS INFORMACIÓ:

CULIN, S. Mancala: The National Game of Africa. A: Report of the National Museum, Philadelphia PA (USA) 1894, 597-611.
CULIN, S. Philippine Games. A: American Anthropologist (New Series) 1900; 2: 643-656.
First Austrian Sungka Tournament at the Museum of Ethnology in Vienna, Austria [on line]
GERING, Ralf. Sungka a Wikia
MANANSALA, P. K. Sungka Mathematics of the Philippines. A: Indian Journal of History of Science 1995; 30(1): 14-29.
National Historical Institute of the Philippines. Sungka [on line]

Be Sociable, Share!