Inici » Eson Khorgol

Eson Khorgol

El joc Eson Khorgol és un mancala que es juga al nord-oest de Mongòlia per la minoria kazakh. La característica principal d’aquest joc és que no importa en quin costat del tauler estan situats els forats. Els dos jugadors poden començar cada volta des de qualsevol forat ocupat del tauler. La raó és que els forats estan disposats en un cercle. És a dir, aquest joc es juga sobre 10 forats disposats en forma circular. No es fa distinció entre la fila d’un jugador i la fila de l’oponent. Aquest joc també es pot jugar en un tauler de 2×5. En aquest cas, la sembra es realitza de la següent manera: cada jugador, en el seu torn, agafa el contingut de qualsevol forat, en qualsevol de les dues files i les sembra en direcció horària.

Generalment, els forats s’excaven al terra, però també hi ha taulers de fusta. A l’Àsia Central, la direcció horària del joc es coneix com la direcció del Sol o la direcció masculina. El joc va ser descrit per primera vegada el 1963 per N. Namzhildorzh.(1)

Regles resumides del joc

tauler: 10 forats disposats en cercle. També es pot jugar en un tauler de 2×5 (dues files de cinc forats).
peces: 90 llavors (45 per jugador).
disposició inicial: 9 llavors (boles) en cada forat.
direcció sembra: horària.
sembra: volta simple. Per torns, cada jugador agafa el contingut de qualsevol forat del tauler. Les llavors es distribueixen una a una, començant en el forat següent del que s’han agafat, en direcció horària.
collita: en ambdós costats. Les captures es realitzen si l’última llavor sembrada d’una volta cau en qualsevol forat ocupat del tauler i el següent forat està buit. Aleshores, es captura el contingut del forat següent al forat buit.
objectiu del joc: capturar més llavors que l’adversari. El guanyador és el jugador que captura més peces al final de la partida.
el joc acaba…: quan no és possible capturar llavors.

DISPOSICIÓ DE LES LLAVORS EN EL TAULER

tauler

És jugat en 10 forats disposats de forma circular. Aquest joc podria també jugar-se en un tauler de 2×5. És a dir, dues files de cinc forats. Es col·loquen 9 llavors en cada forat al començament de la partida. En els següents diagrames es pot veure unes representacions esquemàtiques de taulers per jugar al Eson Korgol.

Eson Khorgol

Tingueu en compte que si aquest joc es juga en un tauler de 2×5, les files no pertanyen a cap jugador.

Eson Khorgol

peces de joc

En els jocs mancala les peces de joc no tenen un valor determinat. El seu color, mida i forma no són importants. És freqüent utilitzar pedres, llavors, petites conquilles, boles de fems de cabra, ovella,… com si fossin fitxes. En general anomenem a aquestes fitxes “llavors”. En aquest joc es necessiten un total de 90 boles, 45 per jugador.

NOTES

(1) GERING, Ralf. Eson Khorgol a Wikia.

MÉS INFORMACIÓ

DELEDICQ, A. & POPOVA, Assia. Wari et Solo: Le Jeu de Calcul Africain. Cedic, Paris (France) 1977.
RUSS, Larry. The Complete Mancala Games Book: How to Play the World’s Oldest Board Games. Marlowe & Company, New York (USA) 1999, 20-21.

Be Sociable, Share!