Inici » Àsia Central, Nord i Est

Àsia Central, Nord i Est

L’Àsia Central varia considerablement segons els criteris geogràfics, lingüístics, culturals o polítics que s’adoptin. Hi ha un consens general sobre algunes àrees geogràfiques definides que sens dubte hi pertanyen. És el cas de les actuals repúbliques independents del Kazakhstan, el Kirguizistan, el Tadjikistan, el Turkmenistan, l’Uzbekistan, Mongòlia i la Regió Autònoma de Xinjiang, pertanyent a la República Popular de la Xina.

També es considera part d’aquesta regió, per vincles geogràfics, històrics i culturals, la Regió Autònoma de Mongòlia Interior de la República Popular Xinesa, i entitats federals integrants de la Federació Russa: la República dels Calmucs, la República del Tatarstan, la República del Baixkortostan, la República de l’Altai, la República de Tuvà, la República de Buriàtia i part de la República de Sakhà.

Àsia del Nord és una subregió d’Àsia, que consisteix en la part asiàtica de Rússia (Districte Federal de Sibèria i Districte Federal de l’Extrem Orient)

Àsia Oriental o Àsia de l’Est és la subregió de l’Àsia que conté la República de la Xina, Japó, Corea del Nord, Corea del Sud, Mongòlia i Taiwan. I els territoris de Hong Kong (RPC), Macau (RPC) i el Tibet (RPC).

A continuació hi ha una relació de jocs mancala que s’han jugat tradicionalment a l’Àsia central, nord i est que es poden trobar en aquesta web:

  1. Ceelkoqyuqkoqiji
  2. Dongjintian
  3. Dong Wo
  4. Eson Khorgol
  5. Laomuzhukeng
  6. Laomuzhuqi
  7. Laomuzhuqi nx5
  8. Toguz kumalak (Тогыз кумалак)
  9. Yucebao

 

Be Sociable, Share!