Inici » Ndoto

Ndoto

KenyaEl joc Ndoto és jugat a Kenya pels Kilinje. Es juga en un tauler de 2×8 amb 32 llavors. S’acostuma a decidir qui comença la partida mitjançant una mena de cursa inicial: ambdós jugadors comencen simultàniament a sembrar les llavors des del forat propi de l’extrem dret del tauler tan de pressa com es pugui. El primer que completa una volta, iniciarà el primer torn de la partida.

Va ser descrit per primera vegada per Walter Driedger (enginyer en cap -control de processos- a Colt Engineering a Calgary, Canadà) en el seu treball de camp “Michezo ya Mbao – Mankala in east Africa”, publicat inicialment l’any 1972 per l’Institut d’Estudis africans de l’Universitat de Nairobi, com “The Game of Bao, or Mankala, in East Africa”. (1) Driedger va comentar:

“El joc com es recull a continuació és extremadament simple. Pot ser que algunes de les regles menors més sofisticades hagin desaparegut i tal com he recollit aquí sembla ser una versió simplificada d’algun altre joc. Hi ha, per exemple, només una manera de capturar, mentre que la majoria dels jocs n’especifiquen dues “. (2)

Regles resumides del joc:

tauler: 2×8, dues files de vuit forats.
núm. peces: 32 llavors (16 per jugador).
disposició inicial: 2 llavors en cada forat.
direcció sembra: direcció anti-horària.
sembra: volta múltiple (o encadenada). Cada jugador comença un moviment agafant el contingut de qualsevol forat de la pròpia fila. Les llavors es col·loquen una a una en els forats següents fins que l’última llavor d’una volta cau en un forat buit. Una llavor solitària no es pot utilitzar per iniciar un moviment. Un jugador pot moure una sola llavor només si el següent forat en la direcció anti-horària està buit. Es pot utilitzar per fer una captura.
collita: Si la darrera llavor de la volta cau en un forat buit en el costat propi del tauler, el jugador captura el contingut del forat oposat al forat en el que ha caigut la darrera llavor i el torn acaba. Les captures es retiren del tauler.  Si la darrera llavor de la volta cau en un forat buit en la fila de l’adversari, no hi ha captures i el torn acaba.
objectiu: capturar més llavors que l’adversari.
el joc acaba…: quan un dels jugador no pot moure doncs no té llavors en els seus forats. L’adversari captura les llavors restants en el seu costat del tauler.

DISPOSICIÓ DE LES LLAVORS EN EL TAULER

tauler

Habitualment es juga en un tauler de fusta de 2×8, és a dir, dues files de vuit forats amb dues llavors en cada forat al començament de la partida. En el diagrama següent es pot veure una representació esquemàtica del joc Ndoto.  La fila superior pertany al jugador A. La fila de sota pertany al jugador B.

peces de joc

En els jocs mancala les peces de joc no tenen un valor determinat. El seu color, mida i forma no són importants. És freqüent utilitzar pedres, llavors, petites conquilles, excrements de cabra, … com si fossin fitxes. En general anomenem a aquestes fitxes “llavors”. En el joc Ndoto, es necessiten 32 llavors, 16 per jugador.

NOTES

(1) DRIEDGER, W . The game of Bao or Mancala in East AfricaA Mila, vol: 3, núm: 1, pàgines 7-19, Juliol 1972, Institute of African Studies, University of Nairobi.
(2) DRIEDGER, W. Ndoto Michezo ya Mbao — Mankala in East Africa, 2001 Sep 08.

Be Sociable, Share!