Inici » Mbothe

Mbothe

KenyaEl joc Mbothe és jugat a Kenya pels pokomo que viuen en petits poblats al llarg del riu Tana. El joc Mbothe va ser descrit per primera vegada per Walter Drieger, l’any 1972. Aquest joc és jugat per ambdós sexes i totes les edats.

Regles resumides del joc:

tauler: 2×10, dues files de deu forats.
núm. peces: 40 llavors (20 per jugador).
disposició inicial: 2 llavors a cada forat.
direcció sembra: anti-horària.
sembra: volta múltiple. Si la darrera llavor sembrada cau en un forat que conté alguna llavor, el contingut d’aquest forat (incloent la llavor que s’acaba de deixar) es distribueix de nou en la mateixa direcció. Les llavors són col·locades una a una en els forats següents. Un moviment no es pot començar des d’un forat que contingui dues llavors, llevat que tots els forats que no estiguin buits de la nostra fila tinguin dues  llavors. Si no hi ha cap altre forat, cal moure el forat que estigui a l’extrem dret. El moviment acaba quan la darrera llavor sembrada cau en un forat buit. No està permès sembrar llavors en els forats de l’oponent que continguin dues llavors, excepte en el primer moviment de la partida. Després aquest tipus de forats en el costat de l’adversari es salten però no els de la fila pròpia.
collita: només en terreny de l’adversari. Si la darrera llavor d’una sembrada cau en un forat buit de la fila pròpia, i el forat oposat de la fila de l’adversari conté dues llavors, el jugador que estava sembrant captura aquesta parella de llavors, però no la llavor solitària sembrada en la fila pròpia. Les llavors capturades es retiren del tauler. El jugador que sembrava repeteix torn i juga de nou. Això succeeix després que es produeix una captura.
objectiu: capturar més llavors que l’adversari.
el joc acaba…: quan un dels jugadors no pot fer un moviment o quan es produeix un bucle. Els jugadors capturen les llavors restants en el seu costat del tauler. Si un jugador no té llavors en els seus forats, el jugador a qui li toca moure està obligat a donar llavors per permetre a l’oponent que continuï jugant. Si un jugador no pot “alimentar” a l’altre jugador, el joc acaba.

DISPOSICIÓ DE LES LLAVORS EN EL TAULER

tauler

La mida és de 2×10, és a dir dues files de deu forats. El nombre de llavors per forat al començament de la partida és de dos. En el diagrama següent podeu veure una representació esquemàtica de la disposició inicial de les llavors en un tauler per jugar al Mbothe: 2 llavors per forat en un tauler de 2×10. La fila superior pertany al jugador A. La fila de sota és la del jugador B.

regles_mbothe_fig_00

Be Sociable, Share!