Inici » Maide

Maide

El joc Maide és jugat a Etiòpia pels karo, a prop de Murulle, un poblat que voreja el cabalós riu Omo, en 4 files de 12 forats, excavades a la sorra. (1) Els Karo són un dels grups ètnics més petits al sud d’Etiòpia, entre 1.000 i 3.000 individus.

Regles resumides del joc:

tauler: 4×12, quatre files de dotze forats. Forats excavats a terra
peces: 96 (48 per jugador).
disposició inicial: 2 llavors (còdols) en cada forat. Per a més comoditat, en la descripció que segueix em referiré a aquestes peces com a llavors.
direcció sembra: anti-horària.
sembra: volta múltiple o encadenada. Les llavors es col·loquen una a una en els forats següents. Per torns, cada jugador comença un moviment agafant totes les llavors de qualsevol forat de les pròpies files (les dues més pròximes) i es distribueixen en voltes. Si l’última llavor cau en un forat que conté una o més llavors, el contingut d’aquest forat (incloent la llavor que hi acaba de caure) són recollides i comença una nova volta. El moviment continua en volta encadenada fins que l’última llavor cau en un forat buit. Si l’última llavor d’una volta cau en un forat buit de la fila exterior, el torn acaba i l’adverasri juga.
collita: només en terreny de l’adversari. Si la darrera llavor d’una volta cau en un forat buit de la fila interna, es mira si l’altre jugador té llavors al mateix forat de la fila interna. En cas afirmatiu, es cullen aquestes llavors. Si al forat del darrera (a la fila externa de l’adversari) també hi ha llavors, també es cullen. La llavor solitària no es cull. Però no hi ha captures si la darrera llavor de la volta cau en un forat buit de la fila interna, i el mateix forat de la fila interna de l’altre jugador no té llavors. En qualsevol cas el torn acaba i és el torn de l’adversari.
objectiu: capturar més llavors que l’adversari.
el joc acaba…: quan un jugador no pot jugar cap forat perquè totes les seves llavors han estat capturades per l’adversari o quan un jugador es dóna per vençut.

DISPOSICIÓ DE LES LLAVORS EN EL TAULER

tauler

Aquest joc es juga en un tauler de 4×12, és a dir, quatre files de dotze forats. Es col·loquen 2 llavors en cada forat al començament de la partida. En el diagrama següent es pot veure una representació esquemàtica d’un tauler per jugar al Maide. Les dues files superiors pertanyen al jugador A. Les dues files de sota pertanyen al jugador B.

peces de joc

En els jocs mancala les peces de joc no tenen un valor determinat. El seu color, mida i forma no són importants. És freqüent utilitzar pedres, llavors, petites conquilles, excrements de cabra, … com si fossin fitxes. En general anomenem a aquestes fitxes “llavors”. En aquest joc es necessiten 96 llavors en total, 48 per jugador.

NOTES:

(1) Segons va explicar Biel Pubill a Jordi Climent, en una conversa personal a Ascó (Ribera d’Ebre) a Catalunya, el març de 2013.

MÉS INFORMACIÓ:

CLIMENT, J. (2013) Conversem amb Biel Pubill: jocs mancala etíops al segle XXI, A: Món aualé 2(1) pp.6-9 [online] ISSN 2014-7597.

Tauler de quatre files de dotze forats per jugar al joc Maide, a Etiòpia. Foto cedida per Biel Pubill © Tots els drets reservats.

Be Sociable, Share!