Inici » Lame Uweiedet

Lame Uweiedet

Ethiopia-EritreaEl joc Lamè Uwèièdèt és jugat a Etiòpia i Eritrea per la gent Tigrinya.

Aquest joc és jugat com el Sulus Nishtaw que s’inicia d’una manera diferent. En el joc Lamè Uwèièdèt, el jugador que comença primer inicia el seu moviment en l’extrem esquerre del seu propi costat del tauler. Agafa una llavor d’aquest forat, una altra llavor del tercer forat, una altra del cinquè forat, una altra del setè forat, i una altra del novè forat. Aleshores sembra aquestes llavors, una a una en els forats següents.

jocs relacionats: Sulus NishtawSelus, Sulus Aidi

Regles resumides del joc:

tauler: 3×6, tres files de sis forats. A cada jugador li pertany la fila de sis forats més propera i els tres forats que queden a la dreta de la fila central.
núm. peces: 54 (27 per jugador).
disposició inicial: 3 llavors a cada forat.
direcció de la sembra: anti-horària.
sembra: voltes multiples. Les llavors es col·loquen una a una en els forats següents. Si la darrera llavor sembrada cau en un forat buit, el torn acaba. Si la darrera llavor cau en un forat que conté alguna llavor i no és un “forat reclamat”, el jugador agafa el seu contingut i distribueix les llavors en una nova volta. El jugador que comença primer s’escull a l’atzar o s’acorda entre ambdós.
collita: es produeix en el propi costat del tauler. Les captures es fan en un “forat reclamat” creat per l’adversari. Un “forat reclamat” és un forat creat i bloquejat en el costat del tauler de l’adversari quan la darrera llavor sembrada cau en un forat que no ha estat reclamat que conté tres llavors i, aleshores, n’hi han 4.
El jugador captura la darrera llavor del moviment que cau al “forat reclamat” i una de les llavors contingudes. La pròxima vegada, la collita es realitza de la mateixa manera, llevat que el “forat reclamat” estigui buit.
objectiu: capturar més llavors que l’adversari. El joc es juga en rondes. Cal intentar crear el menor nombre de “forats reclamats”, doncs l’adversari tan sols pot capturar llavors dels forats reclamats que creem en el seu territori.
el joc acaba…: quan un dels dos jugador no pot sembrar. Cada jugador compta les llavors capturades i també recull les llavors restants en els “forats reclamats”, creats durant el joc, en el costat opsat del tauler.

DISPOSICIÓ DE LES LLAVORS EN EL TAULER

tauler

Per a la primera ronda el costat propi del tauler de cada jugador és la fila més propera i els tres forats més a la dreta de la fila del mig. El costat de l’openent és la fila més llunyana i els tres forats que queden a l’esquerra de la fila del mig. És a dir, la fila de dalt i els tres forats de l’esquerra de la fila del mig pertanyen al jugador A. La fila de sota i els tres forats de la dreta de la fila del mig pertanyen al jugador B.

regles_sulus_nishtaw_fig_00

Be Sociable, Share!