Inici » Kiothi

Kiothi

KenyaEl joc Kiothi  és jugat pels meru de Kenya. El joc es juga en un tauler de 2×10 amb 60 llavors. La paraula “Kiothi” prové del verb meru per posar o col·locar. Les llavors es diuen njodthie. El joc de vegades comença de la següent manera com una cursa: dos jugadors comencen de manera simultània des del forat extrem dret sembrant les llavors el més ràpid que es pugui. El primer que completa una volta, iniciarà el primer torn de la partida. Qui comença primer també es pot determinar per altres mitjans com a cara o creu d’una moneda que és una bona manera de decidir-ho com qualsevol altra.

Va ser descrit per Walter Driedger (enginyer en cap -control de processos- a Colt Engineering a Calgary, Canadà) en el seu treball de camp “Michezo ya Mbao – Mankala in east Africa”, publicat inicialment l’any 1972 per l’Institut d’Estudis africans de l’Universitat de Nairobi, com “The Game of Bao, or Mankala, in East Africa”. (1)  Com Driedger explica les regles d’aquest joc les va copiar, amb permís, literalment de “Kiothi, the Most ancient Game of Africa”, un fulletó de dues pàgines escrit abans de 1972 per Fr. Botta de la Materi Catholic Mission de Kenya. (2)

Regles resumides del joc

tauler: 2×10, dues files de deu forats.
núm peces: 60 llavors (30 per jugador).
disposició inial: cinc llavors en cada un dels sis forats a mà dreta de cada fila. Els quatre forats a mà esquerra de cada fila es deixen buits.
direcció sembra: anti-horària.
sembra: volta múltiple (o encadenada). Cada jugador comença un moviment agafant el contingut de qualsevol forat de la pròpia fila. Les llavors es col·loquen una a una en els forats següents fins que l’última llavor d’una volta cau en un forat buit.
collita:

  • si la darrera llavor de la volta cau en un forat buit en la fila pròpia i hi ha almenys una llavor en el forat oposat de l’adversari, el jugador en captura el contingut i també la llavor usada per fer la captura del forat de la fila pròpia. Les captures es retiren del tauler. Hi ha una restricció amb aquesta manera de capturar: no està permès capturar el contingut d’un forat que no ha estat mogut durant la partida.
  • si la darrera llavor d’una volta cau en el forat de l’extrem esquerre de la fila pròpia del tauler quan està buit, dóna dret a capturar totes les llavors contingudes en el forat oposat de l’adversari i també totes aquelles llavors dels tres forats adjacents de l’adversari. Altre cop, això només està permés si  aquests forats oposats han estat moguts durant la partida. I si el segon forat (a la dreta del forat oposat de l’adversari al forat de l’extrem esquerre) està buit, no es poden capturar les llavors del tercer, etcètera.

objectiu del joc: capturar més llavors que l’adversari.
el joc acaba…: quan un dels jugador no pot moure doncs no té llavors en els seus forats. L’adversari captura les llavors restants en el seu costat del tauler.

DISPOSICIÓ DE LES LLAVORS EN EL TAULER

tauler

Aquest joc es juga en un tauler de 2×10, és a dir, dues files de deu forats amb cinc llavors en cada un dels sis forats a mà dreta de cada fila al començament de la partida. Els quatre forats a mà esquerra de cada fila es deixen buits. En el diagrama següent es pot veure una representació esquemàtica del joc Kiothi. La fila superior pertany al jugador A. La fila de sota pertany al jugador B.

peces de joc

En els jocs mancala les peces de joc no tenen un valor determinat. El seu color, mida i forma no són importants. És freqüent utilitzar pedres, llavors, petites conquilles, excrements de cabra, … com si fossin fitxes. En general anomenem a aquestes fitxes “llavors”. El Kiothi es juga amb 60 llavors, 30 per jugador.

NOTES

(1) DRIEDGER, W . The game of Bao or Mancala in East Africa. A Mila, vol: 3, núm: 1, pàgines 7-19, Juliol 1972, Institute of African Studies, University of Nairobi.
(2) DRIEDGER, W. Kiothi A Michezo ya Mbao — Mankala in East Africa, 2001 Sep 08.[online]

Be Sociable, Share!