Inici » Igisoro o Kubuguza

Igisoro o Kubuguza

L’Igisoro és un joc mancala jugat a Ruanda i Burundi. També s’anomena Ikibuguzo a Ruanda i Burundi, i també és conegut almenys amb els noms Ikisoro, Kubuguza, Kusuro, Kuwaguza i Ibisoro, d’acord amb els idiomes de diferents països d’Àfrica oriental.(1) L’Igisoro és un joc mancala de ‘re-entrada’. És a dir, totes les llavors romanen en joc. Les llavors capturades són re-introduïdes en el costat del tauler del jugador que les guanya.

Va ser descrit amb el nom de Kubuguza per Merriam l’any 1953 (2) i per Coupez i Benda l’any 1963 (3).

Merriam va escriure:

“el Kubuguza és jugat pels abatutsi, específicament a les regions de Mutara i Bugesera al nord-est de Ruanda. Els abatutsi anomenen aquest joc kubuguza, i el tauler igisoro; les peces, o comptadors, són anomenades inka. Mentre que els noms donats al joc i al tauler sembla no tenir cap significat, inka vol dir literalment ‘vaques’ i específicament, vaques de raça comuna en contraposició a les reials anomenades inyambo. L’objectiu del joc és capturar les peces de l’oponent de tal manera que aquest resta immobilitzat; no es declara mai un empat. S’usen taulers tallats o forats a terra; els forats estan disposats en quatre files de vuit forats cada una.”

I també va explicar:

“Un jugador mai compte en veu alta els forats al traçar un moviment; assenyalar es considera molt mala pràctica, i el jugador que compta forats amb el dit amb es considera que fa el ridícul. Ha esta reportat per informants que els experts en el kubuguza juguen amb els ulls tapats, i a més que poden jugar contra diversos oponents alhora.”

Segons Merriam, el 1953:

“no són freqüents referències al Kubuguza en la literatura sobre el Abatutsi. L’any 1903, van der Burgt va informar que pels urundi el joc era ‘diversament conegut com ikisoro, ikiwuguzo, kusoro i kuwaguza’, així com que les peces eren rotades en direcció horària. El moviment en direcció horària és potser sospitós en vista del fet que pràcticament en cap lloc d’Àfrica les peces són normalment mogudes d’aquesta manera. Una breu descripció de Meyer indica només que la forma del tauler aparentment s’ha mantingut constant durant uns 40 anys. Finalment, l’apunt de Czekanowski mostra que les característiques físiques del tauler coincideix amb les de l’utilitzat en l’actualitat; a més, el mètode de distribució de les llavors és idèntica. Des de la seva descripció, però, sembla que els requisits per a la captura abans eren més rigorosos; és molt possible, per descomptat, que les variacions regionals van ser objecte de debat o bé que la confusió existia en la breu descripció de Czekanowski.”

Regles resumides del joc:

tauler: 4×8,quatre files de vuit forats.
peces: 64 (32 per jugador).
disposició inicial: no hi ha restriccions quan els jugadors disposen les seves llavors. Al començament de la partida es col·loquen 4 llavors en cada forat de les files interiors (la disposició més habitual). Aleshores, cada jugador disposa les seves 32 llavors lliurement en els forats de les seves dues files pròpies (les més properes del tauler).(4)
direcció sembra: anti-horària. Es permeten moviments en direcció horària des dels forats especials (forats reversibles) però tan sols si una captura és possible amb aquest moviment.
sembra: volta múltiple o encadenada. Les llavors es col·loquen una a una en els forats següents. Per torns, cada jugador comença un moviment agafant el contingut de qualsevol forat de les pròpies files (les dues més properes) amb 2 o més llavors i es distribueixen en voltes. Les llavors solitàries no es poden sembrar. Si la darrera llavor d’una volta cau en un forat buit, el torn acaba i l’adversari juga. Si l’última llavor cau en un forat de la fila externa que conté una o més llavors, el contingut d’aquest forat (incloent la llavor que hi acaba de caure) són recollides i comença una nova volta. El moviment continua en volta encadenada fins que l’última llavor cau en un forat buit.
collita: només en terreny de l’adversari. Si la darrera llavor d’una volta cau en un forat ocupat en la fila interna i els dos forats oposats de l’adversari contenen llavors, aquestes llavors són agafades i re-introduïdes en el propi costat del tauler. És a dir, el jugador continua el seu moviment sembrant aquestes en el seu costat del tauler, començant des del forat següent al forat on havia començat la darrera volta. Un jugador pot triar fer un moviment en direcció horària si la darrera llavor d’una volta cau en un forat reversible (veure més avall) o es pot començar un moviment en direcció horària des d’un forat reversible, sempre i quan es faci una captura amb aquest moviment.
objectiu del joc: immobilitzar l’oponent. És a dir, capturar les llavors de l’adversari fins que aquest no pugui fer cap moviment.
el joc acaba…:(5)
Hi ha 3 condicions guanyadores:

  1. La via normal per guanyar és quan l’adversari no pot fer cap moviment.
  2. La segona via s’anomena akakyala: si el jugador guanya al capturar en dos moviments diferents, abans que l’adversari hagi fet la seva primera captura.
  3. La tercera via s’anomena emitwebiri: si un jugador guanya al capturar ambdues parelles de forats de cada extrem de l’adversari en un mateix torn.

DISPOSICIÓ INICIAL DE LES LLAVORS EN EL TAULER

tauler

Aquest joc es juga en un tauler de 4×8, és a dir, quatre files de vuit forats. Al començament de la partida es col·loquen 4 llavors en cada forats de les files interiors. Aleshores, cada jugador disposa les seves 32 llavors lliurement en els forats de les seves dues files pròpies. En el diagrama següent es pot veure una representació esquemàtica per jugar a l’Igisoro. Les dues files superiors pertanyen al jugador A. Les dues files de sota pertanyen al jugador B.

Igisoro
Files internes i externes: Els forats del “9 al 16” s’anomenen “files frontals” o “files internes”, i els forats de l’“1 al 8” s’anomenen “files externes”.
Forats reversibles: quatre forats en cada costat del tauler (els forats 1 i 8 en les files externes, i els forats 10 i 15 en les files internes, s’anomenen “forats reversibles” (acolorits en vermell en el diagrama següent). Quan la darrera llavor d’una volta cau en un forat reversible, el jugador pot agafar les llavors d’aquest forat i sembrar-les  en direcció horària, sempre i quan aquesta acció provoqui una captura amb la primera volta en direcció horària. Les llavors capturades tornen al forat reversible i ja sigui de manera habitual en direcció anti-horària des del forat reversible o, si hi ha hagut una altra captura al final de la primera volta, es pot fer un moviment en direcció horària. Un moviment pot també començar des d’un forat reversible però, tan sols, si aquest moviment provoca una captura al final de la primera volta.

Igisoro_reverse_holes

VARIANTS
En algunes variants del joc els forats reversibles són uns altres. Hi ha només 2 forats en cada costat del tauler (el forat 2 de les files exteriors i el forat 16 de les files interiors, acolorit en vermell en el diagrama següent). (6)

Igisoro_reverse_holes_2

peces de joc

Habitualment, en els jocs mancala les peces de joc no tenen un valor determinat. El seu color, mida i forma no són importants. És freqüent utilitzar pedres, llavors, petites conquilles, excrements de cabra,… , com si fossin peces de joc. En general anomenem a aquestes fitxes “llavors” encara que siguin pedres o altres objectes. En aquest joc es necessiten un total de 64 llavors, 32 per jugador.

NOTES

(1) Regles de joc Igisoro en una web belga.
(2) MERRIAM, Alan P. 1953 The Game of Kubuguza among the Abatutsi of North-east Ruanda. A: Man, 53: 169-172.
(3) COUPEZ, A. and BENDA, V. 1963 Terminologie du jeu d’Igisoro in Rwanda. A: Africa Tervuren, 9: 37-41.

MÉS INFORMACIÓ

Imatges de Rwanda jugant a l’Igisoro en un blog en neerlandès.
MURRAY, H.J.R. The Game of “Kubuguza” Among the Abatutsi. A: Man, Vol. 53 (Dec., 1953), p.194.
FERNALD, Russell D. 1978 A Comparison of Four Variations of Mancala Found in Central Africa. A: Anthropos, Bd. 73, H. 1./2. pp. 205-214

VÍDEOS

(4)(5)(6) Elfgren, Thomas. How to play Igisoro and Omweso. 17 d’agost del 2010.

Be Sociable, Share!