Inici » Huroy

Huroy

EthiopiaL’Huroy és un joc mancala jugat pels mursi a la remota vall d’Omo, a Etiòpia, a Ulichagi i Bilugu. Va ser reportat per primera vegada per l’antropòleg britànic David Turton a principis de 1970 qui va ser el primer europeu a visitar-los.

El joc és una recreació dels homes adults que juguen a l’ombra dels arbres. El tauler s’excava a terra i també es juga en taulers de fusta amb dues files de sis forats.

Si un jugador col·loca la seva penúltima peça en el seu últim forat de l’extrem del tauler i l’última peça en el forat oposat, es podria dir karag saba (traduït: em va colpejar el cap). A l’altre extrem del tauler, es diu karag karenni (traduït: em va colpejar riu avall). Si un jugador captura una sola llavor del forat d’un oponent, es diria kamati lili (és a dir, “estic menjant dos forats oposats entre si”). Si es captura més, es comentaria kamati uro (traduït: estic bevent llet). (1)

Regles resumides del joc

tauler: 2×6 (dues files de sis forats)
peces: 48 llavors (24 per jugador)
disposició inicial: 4 llavors en cada forat al començament de la partida.
direcció de la sembra: anti-horària.
sembra: volta simple. En el seu torn cada jugador distribueix les llavors contingudes en un dels seus forats, una a una en els forats següents. El moviment acaba després de la volta simple.
collita: les captures es realitzen abans de sembrar, en lloc de després. Per a cada llavor solitària d’un jugador que està davant d’un forat ocupat de l’oponent, el jugador captura el contingut dels dos forats. Després de resoldre les captures, el jugador sembra com de costum.
objectiu del joc: capturar el màxim nombre de llavors. El jugador que captura més llavors és el guanyador.
el joc acaba:…quan un jugador no té llavors per sembrar. Les llavors restants són guanyades pel jugador que ha estat l’últim en moure. El jugador que ha capturat més llavors, guanya. Guanyar una partida es diu “conduir una vaca”. Els jugadors intenten aconseguir 10 victòries anomenades katog uli (Condueixo un toro).


DISPOSICIÓ DE LES LLAVORS AL TAULER

tauler

Es juga en un tauler de 2×6, és a dir dues files de sis forats. Es col·loquen 4 llavors en cada un dels forats al començament de la partida. En el diagrama següent podeu veure una representació esquemàtica d’un tauler per jugar a l’Huroy. La fila superior pertany al jugador A. La fila de sota és la del jugador B.

Huroy

peces de joc

Generalment en els jocs mancala les peces de joc no tenen un valor determinat. El seu color, mida i forma no són importants. És freqüent utilitzar pedres, llavors, petites conquilles, excrements de cabra, … com si fossin fitxes. En general anomenem a aquestes peces “llavors”. En el joc Huroy es necessiten 48 llavors (24 per jugador).

NOTES

(1) GERING, Ralf. Huroy a Mancala World.

MÉS INFORMACIÓ

PANKHURST, R. Gabata and Related Board Games of Ethiopia and the Horn of Africa. A: Ethiopia Observer 1971; 14 (3): 201.

Be Sociable, Share!