Inici » Anywoli

Anywoli

El joc Anywoli és jugat pels anuak a l’oest d’Etiòpia, a Gambela i a Sudan del Sud, a Akobo, Pochalla i Jokau. Els forats reben el nom d’oto (plural udi; és a dir: “cases”). Les llavors s’anomenen nyibaré (“nens del tauler de joc”).

Per alguns autors està relacionat amb el joc Nam-Nam dels akan de Ghana (conegut pels ioruba de Nigèria amb el nom de Jerin-Jerin). A Antigua, al Carib, el Nam-Nam és conegut com Round&Round. I està també relacionat amb el joc Ba-Awa dels akan de Ghana (conegut a Nigèria com Odu, pels ioruba o conegut com Ayo-Eleh, pels igbo).

Regles resumides del joc:

tauler: 2×12, dues files de dotze forats.
núm. peces: 96 (48 per jugador).
disposició inicial: 4 llavors per forat.
direcció sembra: anti-horària.
sembra: volta múltiple (o encadenada).  Es dipositen les llavors una a una començant pel forat següent del que s’han agafat.
collita: en ambdues files, en la pròpia i en la de l’adversari. Dues maneres de capturar:
  • Quan la darrera llavor sembrada cau en un forat propi o de l’adversari que contingui 4 llavors, comptant la que s’acaba de dipositar, aquestes són retirades del tauler pel jugador que estava sembrant.
  • També es fan captures quan un jugador està sembrant si un forat o varis contenen de nou quatre llavors. Aquestes són retirades per ambdós jugadors en un mateix torn en funció de si els forats estan a un costat o altre del tauler. Poden haver-hi diverses captures alhora per part del jugador que està sembrant o per part de l’adversari.
objectiu: capturar més llavors que l’adversari.
el joc acaba…: quan resten al tauler 8 llavors, el jugador que captura un grup de quatre, s’emporta també les llavors restants del tauler.

DISPOSICIÓ DE LES LLAVORS EN EL TAULER

tauler

Aquest joc es juga en un tauler de 2×12, és a dir, dues files de dotze forats. Es col·loquen 4 llavors en cada forat al inici de la partida. En el diagrama següent es pot veure una representació esquemàtica d’un tauler per jugar a l’Anywoli. La fila superior pertany al jugador A. La fila de sota pertany al jugador B.

peces de joc

En els jocs mancala les peces de joc no tenen un valor determinat. El seu color, mida i forma no són importants. És freqüent utilitzar pedres, llavors, petites conquilles, excrements de cabra, … com si fossin fitxes. En general anomenem a aquestes fitxes “llavors”. En aquest joc es necessiten 96 llavors en total, 48 llavors per jugador.

Be Sociable, Share!