Inici » Àfrica Oriental

Àfrica Oriental

East AfricaÀfrica de l’est o Àfrica Oriental és la regió de l’est del continent africà, definida de manera variable segons la geografia o la geopolítica.

Tanzània, Kenya, Uganda, Ruanda, i Burundi són membres de la Comunitat de l’Àfrica Oriental o East African Community (EAC). Burundi i Ruanda són a vegades considerats part d’Àfrica Central. Djibouti, Eritrea, Etiòpia, i Somàlia són coneguts col·lectivament com la Banya d’Àfrica (the Horn of Africa).

El terme “Africa de l’est” s’utilitza sovint per referir-nos específicament a la zona que ara comprèn Kenya, Tanzania, i Uganda, i també Ruanda, Burundi, Somàlia, Djibouti, Etiòpia, Eritrea, Sudan i Sudan del Sud.

Moçambic i Madagascar són sovint considerats part d’Àfrica Austral. Madagascar té estrets lligams culturals amb el sud-est asiàtic i les illes de l’Oceà Índic. Malawi, Zàmbia, i Zimbabwe són sovint inclòs a Àfrica Austral, i anteriorment de la Federació d’Àfrica Central. Comoros, Maurici, i Seychelles són petits estats insulars en l’Oceà Índic. Reunió i Mayotte són territoris d’ultramar francesos també en l’Oceà Índic. Egipte generalment s’inclou en el nord d’Àfrica.

A continuació hi ha una relació de jocs mancala que s’han jugat tradicionalment a l’Àfrica Oriental, que es poden trobar en aquesta web:

 1. Anywoli
 2. Bao
 3. Bechi
 4. Enkeshui
 5. Gebeta samai
 6. Giuthi
 7. Huroy
 8. Igisoro
 9. Kiothi
 10. Lamè Uwèièdèt
 11. Maide
 12. Makonn
 13. Mbothe
 14. Ndoto
 15. Omweso
 16. Selus
 17. Sulus Aidi
 18. Sulus Nistaw
 19. Uugg

Tauler de quatre files de dotze forats per jugar al joc Maide, a Etiòpia. Foto cedida per Biel Pubill © Tots els drets reservats.

Jugant en un tauler de quatre files de vuit forats al joc Bao, a Zanzíbar. Foto cedida per Andrea Sosio © Tots els drets reservats

Jugant en un tauler de quatre files de vuit forats al joc Igisoro, a Rwanda. Foto cedida per Jim Wiggins © Tots els drets reservats.

 

Be Sociable, Share!