Inici » Woaley

Woaley

IvoryCoastEl joc Woaley (clàssic) és jugat a Costa d’Ivori, a Àfrica occidental. Es juga amb les mateixes regles que l’aualé però amb algunes variacions en la manera com acaba el joc. Hi ha descrit un altre joc amb el nom de Woaley (bàsic), jugat també a Costa d’Ivori amb les mateixes regles que el Djenon abé.

Regles resumides del joc:

tauler: 2×6, dues files de sis forats.
núm. peces: 48 (24 per jugador).
disposició inicial: 4 llavors en cada forat.
direcció sembra: anti-horaria.
sembra: volta simple. Les llavors es col·loquen una a una en els forats següents.
collita: només en terreny de l’adversari. El jugador captura el contingut d’un forat de l’adversari si hi ha 2 o 3 llavors, comptant la darrera llavor que acaba de deixar. Si el forat precedent també conté 2 o 3 llavors, aquestes també es capturen, i així successivament sense creuar el límit de la fila. Es retiren del tauler.
objectiu: capturar més llavors que l’adversari.
el joc acaba…:
  • quan un jugador es queda sense llavors en el seu costat del tauler i l’altre no pot ”donar-li de menjar”. En aquest cas, el jugador que s’ha quedat sense llavors al seu camp, en rep una de l’altre jugador. I aquest últim es queda la resta.
  • quan hi ha menys de 2 llavors en els forats d’ambdós costats, els jugadors poden acordar que finalitzi el joc i cada jugador es queda les llavors restants del seu costat del tauler;
  • quan un jugador es dóna per vençut.

DISPOSICIÓ DE LES LLAVORS EN EL TAULER

tauler

Aquest joc es juga en un tauler de 2×6, és a dir, dues files de sis forats. Es col·loquen 4 llavors a cada un dels forats al començament de la partida. En el diagrama següent podeu veure una representació esquemàtica d’un tauler per jugar al woaley (clàssic). La fila superior pertany al jugador A. La fila de sota és la del jugador B.

Regles Olowuka Fig.00

Be Sociable, Share!