Inici » Ouril

Ouril

CapeverdeEl joc Ouril és jugat a l’arxipèlag de Cap Verd. També és conegut amb el nom de uril, oril, ouriori. Les llavors són conegudes amb el nom ‘ouris’, doncs procedeix dels arbusts “Caesalpinia bonduc” i “Caesalpinia major”, anomenats a Cap Verd com “ourinzeira”. Tradicionalment és jugat majoritàriament per homes. És estrany veure a les dones jugar a l’ouril. Fou dut pels esclaus que procedien de la costa occidental d’Àfrica (Senegal i Gàmbia) durant el colonialisme portuguès que va començar al segle XV. Santiago és la primera illa de Cap Verd on apareix l’ouril ja que aquesta illa va ser el primer lloc on els esclaus van ser portats. D’aquí a Boavista i després a l’illa de São Vicente, on es diu que és el lloc en el qual és juga més a l’ouril que en cap altre lloc. El joc Ouril també és juga a Portugal, i no tan sols entre la comunitat caboverdiana. Està present a les escoles per a l’aprenentatge de les matemàtiques. És molt popular entre els estudiants.

Les regles de l’Ouril són similars a les de l’aualé. La principal diferència rau en que a l’ouril les llavors solitàries només es poden moure si el jugador que sembra té sols llavors solitàries en el seu costat del tauler. I està permès fer un moviment que provoqui la captura de totes les llavors de l’adversari en un torn de joc. Aleshores, en aquest cas, el jugador sembra una altra vegada i està obligat a “alimentar” al seu contrincant.

Regles resumides del joc:

tauler: 2×6, dues files de sis forats.
núm. peces: 48 (24 per jugador).
disposició inicial: 4 llavors en cada forat.
direcció sembra: anti-horaria.
sembra: volta simple. Les llavors es col·loquen una a una en els forats següents. No es pot començar a sembrar des d’un forat que contingui 1 llavor. Les llavors solitàries només es poden moure si un jugador té sols llavors solitàries en els seus forats.
collita: només en terreny de l’adversari. El jugador captura el contingut d’un forat de l’adversari si hi ha 2 o 3 llavors, comptant la darrera llavor que acaba de deixar. Si el forat precedent també conté 2 o 3 llavors, aquestes també es capturen, i així successivament sense creuar el límit de la fila. Es retiren del tauler. Es pot fer un moviment que provoqui la captura de totes les llavors del contrincant en un torn de joc. En aquest cas, el jugador sembra una altra vegada i cal que “alimenti” l’adversari. Si no pot, el joc acaba.
objectiu: capturar més llavors que l’adversari.
el joc acaba…:
  • quan un jugador es queda sense llavors en el seu costat del tauler i l’altre no pot ”donar-li de menjar”. En aquest cas, el jugador que té llavors al seu camp, les captura;
  • quan un jugador es dóna per vençut. Quan un jugador captura més de 24 llavors, el joc acaba.

DISPOSICIÓ DE LES LLAVORS EN EL TAULER

tauler

Aquest joc es juga en un tauler de 2×6, és a dir, dues files de sis forats. Es col·loquen 4 llavors a cada un dels forats al començament de la partida. En el diagrama següent podeu veure una representació esquemàtica d’un tauler per jugar a l’ ouri. La fila superior pertany al jugador A. La fila de sota és la del jugador B.

Regles Olowuka Fig.00

Be Sociable, Share!