Inici » Okwe o Shayo

Okwe o Shayo

Nigeria-yorubaEl joc Okwe és un joc mancala jugat a Nigèria pels igbo, conegut com Shayo pels ioruba. Va ser descrit per primera vegada per K.P. Humpidge l’any 1938. (1)

No confondre amb el joc Okwe, conegut també com Azigo, jugat en 2 files de 10 forats.

 

 

 

Regles resumides del joc:

tauler: 2×6, dues files de sis forats.
núm. peces: 48 (24 per jugador).
disposició inicial: 4 llavors en cada forat.
direcció sembra: anti-horària.
sembra: volta simple. Les llavors es col·loquen una a una en els forats següents.
collita: només en terreny de l’adversari. El jugador captura el contingut d’un forat de l’adversari si hi ha 2 o 3 llavors, comptant la darrera llavor que acaba de deixar. Si el forat precedent també conté 2 o 3 llavors, aquestes també es capturen, i així successivament sense creuar el límit de la fila. Es retiren del tauler.
objectiu: capturar més llavors que l’adversari.
el joc acaba…: quan resten al tauler quatre llavors o menys. Cada jugador captura les llavors restants que estiguin en el seu costat del tauler.
VARIANT:

Humpidge va escriure que hi ha una variació en la que es fa només una cadena de captures de llavors de dues en dues o de tres en tres, enlloc d’una cadena de captures mixtes de dues o tres llavors en els forats precedents.

DISPOSICIÓ DE LES LLAVORS EN EL TAULER

tauler

Aquest joc es juga en un tauler de 2×6, és a dir, dues files de sis forats. Es col·loquen 4 llavors a cada un dels forats al començament de la partida. En el diagrama següent podeu veure una representació esquemàtica d’un tauler per jugar a l’Okwe. La fila superior pertany al jugador A. La fila de sota és la del jugador B.

Regles Olowuka Fig.00

peces de joc

Generalment, en els jocs mancala les peces de joc no tenen un valor determinat. El seu color, mida i forma no són importants. És freqüent utilitzar pedres, llavors, petites conquilles, excrements de cabra,… com si fossin fitxes. En general anomenem a aquestes fitxes “llavors”. En aquest joc es necessiten 48 llavors (24 per jugador).

NOTES:

(1) HUMPIDGE, K.P. An African Game. Nigeria, Lagos, Vol. 16, 1938, pages 300,302.

Be Sociable, Share!