Inici » Ohojitxi

Ohojitxi

IvoryCoast

L’ ohojitxi és un mancala jugat pels abé de la zona d’Agbo, a Costa d’Ivori. L’objectiu d’aquest mancala és aconseguir ficar totes les llavors en els forats de l’altre jugador. Guanya qui aconsegueix quedar-se sense llavors. Es pot jugar amb un taulell d’aualé, però girant-lo 90º. Això és així perquè cada jugador, en comptes de tenir una fila de 6 forats, té 3 files de 2. O sigui, que la línia que parteix el taulell en dos, no serà longitudinal com en el cas de l’aualé, sinó transversal.

Regles resumides del joc:

tauler: 6×2, sis files de dos forats.
núm. peces: 48 (24 per jugador).
disposició inicial: 4 llavors en cada forat.
direcció sembra: anti-horària.
sembra: volta simple. Les llavors es col·loquen una a una en els forats següents. Tan sols es sembra en els forats propis.
collita: només en terreny propi. Quan un jugador cau en un forat propi que conté 4 llavors, comptant la que s’acaba de dipositar, aquestes són retirades i es col·loquen en un dels forats del terreny de l’adversari. Es poden fer captures encadenades, si en els forats precedents també hi ha quatre llavors. En aquest cas, totes les llavors capturades (4,8,12, etc) es col·loquen en un dels forats de l’adversari.
objectiu: guanya el jugador que aconsegueix quedar-se sense llavors en el propi costat del tauler
el joc acaba…: quan un jugador es queda sense cap llavor en el seu costat del tauler, o quan un jugador es dóna per vençut.

DISPOSICIÓ DE LES LLAVORS EN EL TAULER:

tauler:

En el diagrama següent es pot veure una representació esquemàtica d’un tauler per jugar a l’Ohojitxi. Les tres files superiors pertanyen al jugador B. Les tres files de sota pertanyen al jugador A. Es juga amb 4 llavors en cada forat al inici de la partida.

Regles Ohojitxi Fig.01

Com a l’aualé, el joc comença amb 4 llavors a cada forat.

Cada jugador mou les llavors només dintre del seu camp. Mai en el camp de l’altre jugador. La sembra es fa en sentit contrari a les agulles del rellotge.

Es sembra agafant les llavors d’un forat i sembrant-les als consecutius. A l’exemple següent, el jugador B agafa les 7 llavors del seu forat 4 i les sembra.

Regles Ohojitxi Fig.05

Es cullen les llavors, quan la darrera d’una sembra cau en un forat on n’hi havien 3 inicialment (per tant, 4 després de la sembra). Al següent exemple, el jugador A, ha passat una llavor del forat 6 al forat 1. Captura per tant les 4 del forat 1.

Regles Ohojitxi Fig.06

Es pot fer captura multiple, si la darrera llavor queda en un forat amb 4 i els forats precedents també es queden amb 4 llavors. A l’anterior exemple, el jugador B sembra 5 llavors des del forat 5. Per tant, captura les 4 llavors dels forats 4, 3 i 2.

Regles Ohojitxi Fig.07

Totes les llavors que un jugador aconsegueixi collir, no importa quantes, les ha de col·locar en un sol dels forats del seu adversari, que pot ser diferent en cada torn de joc.

A l’exemple següent, el jugador A sembra 4 llavors des del forat 4 i aconsegueix collir les del forat 2. Observa que el seu adversari pot, en la propera tirada, sembrar les llavors del forat 5 per collir les del forat 2. Per evitar-ho, posa estratègicament les 4 que ha capturat al seu forat 2 (també hagués estat una bona jugada posar-les al 5).

Regles Ohojitxi Fig.08

Aprofitem per comentar que hi ha una variació d’aquest divertit mancala que es juga en taulell de 8 forats. El descriurem en una propera ocasió.

Veure també: una partida sencera al joc Ohojitxi

Be Sociable, Share!