Inici » J’erin

J’erin

Nigeria-yorubaEl joc J’erin es jugava en terres dels ioruba, al sudoest de Nigèria.

Aquest joc està relacionat amb el joc Odú, jugat pels ioruba de Nigèria i Benin, conegut com Ba-awa pels akan de Ghana, o com Ayo-Eleh pels igbo de Nigèria. També està relacionat amb el joc Obridjie, jugat a Nigèria pels ljaw. I amb el joc conegut amb el nom de Nam-nam dels akan de Ghana, conegut a Antigua, al Carib, com Round&round.

Regles resumides del joc:

tauler: 2×6, dues files de sis forats.
núm. peces: 48 (24 per jugador).
disposició inicial: 4 llavors per forat.
direcció sembra: anti-horària.
sembra: volta múltiple (o encadenada).  Es dipositen les llavors una a una començant pel forat següent del que s’han agafat. El moviment inicial es fa amb el contingut de dos forats adjacents (8 llavors) que es sembren a partir del forat següent.
collita: en ambdues files, en la pròpia i en la de l’adversari. Dues maneres de capturar:
  • Quan la darrera llavor sembrada cau en un forat de l’adversari que contingui 4 llavors, comptant la que s’acaba de dipositar, aquestes són retirades del tauler pel jugador que estava sembrant.
  • També es fan captures quan un jugador està sembrant si un forat o varis contenen de nou quatre llavors. Aquestes són retirades per ambdós jugadors en un mateix torn en funció de si els forats estan a costat o altre del tauler. Poden haver-hi diverses captures alhora per part del jugador que està sembrant o per part de l’adversari.
objectiu: capturar més llavors que l’adversari.
el joc acaba…: quan resten al tauler sols 8 llavors. Aquestes són capturades pel jugador que ha capturat les quatre primeres amb l’última llavor de la volta.

DISPOSICIÓ DE LES LLAVORS EN EL TAULER

tauler

Aquest joc es juga en un tauler de 2×6, és a dir, dues files de sis forats. Es col·loquen 4 llavors en cada forat al inici de la partida. En el diagrama següent es pot veure una representació esquemàtica d’un tauler per jugar al J’erin. La fila superior pertany al jugador A. La fila de sota pertany al jugador B.

Regles J'erin

Be Sociable, Share!