Inici » Je ki n je

Je ki n je

Nigeria-yorubaEl Jekinje [Jẹ́ kí ń jẹ] és jugat en terres dels ioruba, on vam tenir el privilegi d’aprendre’l durant un treball de recerca realitzat el mes de juliol de 2009 a Lagos i a altres llocs del sud-oest de Nigèria. En aquest treball de recerca es reporten un total d’11 jocs mancala. D’acord amb diferents informants de la localitat d’ Ilé-Ifè a Nigèria, “Je ki n je” significa en llengua ioruba: “Deixa’m menjar”. Altres informants d’ Ile-Ife i d’Òsogbo, no obstant, ens explicaren que el Jekinje el jugaven amb regles idèntiques a l’ayo o aualé. (1)

Regles resumides del joc:

tauler: 2×6, dues files de sis forats.
núm. peces: 48 (24 per jugador).
disposició inicial: 4 llavors en cada forat.
direcció sembra: anti-horària.
sembra: volta múltiple (o encadenada). Les llavors es col·loquen una a una en els forats següents.
collita: només en terreny de l’adversari. Quan un jugador cau en un forat buit del costat de l’adversari,  mou la darrera llavor que s’acaba de dipositar al forat que segueix i es capturen totes les llavors d’aquest darrer forat i la que s’acaba de desplaçar, i es retiren del tauler.
objectiu: capturar més llavors que l’adversari.
el joc acaba…: quan un jugador no pot jugar cap forat o es produeix un bucle. Els jugadors capturen les llavors que queden al seu costat del tauler.

DISPOSICIÓ DE LES LLAVORS EN EL TAULER

tauler

Aquest joc es juga en un tauler 2×6, és a dir, dues files de sis forats. Es col·loquen 4 llavors a cada un dels forats al inici de la partida. La fila superior pertany al jugador A. La fila inferior pertany al jugador B. En el diagrama següent es pot veure una representació esquemàtica d’un tauler per jugar al Je ki n je:

Regles Je ki n je Fig.00

peces de joc

En els jocs mancala les peces de joc no tenen un valor determinat. El seu color, mida i forma no són importants. És freqüent utilitzar pedres, llavors, petites conquilles, excrements de cabra,… com si fossin fitxes. En general anomenem a aquestes fitxes “llavors”. En aquest joc es necessiten 24 llavors per jugador.

MOVIMENTS

sembra i collita

Els moviments bàsics dels jocs de mancala es denominen “sembra” i “collita”. La sembra consisteix en agafar les llavors d’un forat de la fila pròpia i repartir-les una a una en forats adjacents consecutius. La collita consisteix en la captura d’una o varies llavors contingudes en un o varis forats d’acord amb les regles de cada joc.

La direcció de la sembra en aquest joc és anti-horària i les llavors es comencen a dipositar en el forat següent al forat del que s’han agafat les llavors.

El joc Je ki n je es juga amb sembra múltiple (o encadenada).

Les captures són fetes quan un jugador cau en un forat buit del costat de l’adversari, aleshores mou la darrera llavor acabada de dipositar a un forat més enllà i es capturen totes les llavors d’aquest darrer forat i la que hem acabat de desplaçar i es retiren del tauler. Acaba el torn.

Si es cau en un forat buit del costat de l’adversari i el forat següent està també buit, la llavor no es desplaça i el torn acaba sense captures. Quan es cau en un forat buit del propi costat del tauler, també acaba el torn sense captures.

No es pot capturar el contingut d’un forat de l’adversari si amb aquesta acció deixem a aquest sense llavors en el seu costat del tauler. El moviment es realitza però sense capturar. Els jugadors han “alimentar” a l’oponent quan el territori oposat està buit. Els jugadors no poden jugar un forat si no conté suficients llavors dins per arribar al territori de l’adversari, tan sols un jugador pot jugar un forat com aquest si no hi ha un altre forat que ho permeti. Aleshores, el joc acaba. Els jugadors capturen les llavors que resten en el seu costat del tauler.

OBJECTIU DEL JOC

L’objectiu del joc és el de capturar més llavors que l’adversari. Guanya el jugador que captura més llavors al final de la partida. Per entendre millor el que s’ha explicat abans vegeu els següents exemples:

Regles Je ki n je Fig.01

Suposeu que sou el jugador B i és el vostre torn. Decidiu començar el vostre moviment des del forat 2B que conté 3 llavors. Sembreu en la direcció contrària al de les agulles del rellotge. Acabeu dipositant la darrera llavor de la mà en el forat 5B que contenia 2 llavors. Ara en són 3:

Regles Je ki n je Fig.01b

Regles Je ki n je Fig.02

Regles Je ki n je Fig.02b

Tal i com podeu veure en els diagrames anteriors, en aquest joc, en aquesta situació no acabeu el torn, sinó que seguiu amb la sembra encadenada, agafant les 3 llavors del forat 5B, de manera que acabareu amb la darrera llavor sembrada en el forat 2A del territori de l’adversari:

Regles Je ki n je Fig.03

Continueu el vostre torn amb una tercera sembra encadenada, recollint les 3 llavors que conté el forat 2A, comptant la darrera llavor que acabeu de dipositar, i les distribuïu d’una en una fins arribar al forat 5A.

Regles Je ki n je Fig.03b

Com que aquest forat estava buit i està al costat de l’adversari, aleshores finalitzeu el vostre torn, desplaçant aquesta llavor al següent forat (6A) i en captureu les llavors contingudes més la llavor que acabeu de desplaçar.

Regles Je ki n je Fig.03c

En total doncs, captureu 5 llavors i les retireu del tauler. Enhorabona!, si heu entès aquest exemple, ja sabeu jugar al Jekinje. Ara a practicar!

NOTES:

(1)  Treball de recerca sobre l’ayo olopon i altres jocs mancala a càrrec de Vicenta Canal, Bernat Casanovas i Jordi Climent durant el mes de juliol de 2009 a Lagos i a altres llocs del sud-oest de Nigèria. L’any 2014 es publica el treball de recerca amb el nom “Ayo Olopon i altres jocs. Alguns mancala del sud-oest de Nigèria descrits recentment” on descriu en detall les regles de 7 jocs mancala i 4 variants reportades l’any 2009, tal i com es juguen a les localitats de Lagos, Ibadan, Abeokuta, Ilesa, Oshogbo, Ile-Ife, Ilobu i Oyo. La majoria d’aquests jocs mancala no havien estat mai documentats ni descrits.

MÉS INFORMACIÓ:

CLIMENT, Jordi. (2014). Ayo Olopon i altres jocs. Alguns mancala del sud-oest de Nigèria descrits recentment.

Be Sociable, Share!