Inici » Djènon abé

Djènon abé

IvoryCoastEl djènon abé és un joc mancala jugat pels abé de Costa d’Ivori, similar al djènon abouré. “Djenon” és un mot abé que significa literalment: “infant, mare”. La diferència més remarcable entre l’un i l’altre és que en el djènon abouré les llavors es sembren dipositant la primera llavor de cada volta en el mateix forat des d’on s’han tret i les llavors solitàries no es poden sembrar.

Regles resumides del joc:

tauler: 2×6, dues files de sis forats.
núm. peces: 48 (24 per jugador).
disposició inicial: 4 llavors a cada forat.
direcció sembra: anti-horària.
sembra: volta múltiple. Les llavors es col·loquen una a una en els forats següents.
collita: en ambdós costats del tauler. Es pot fer tant en terreny propi com en el terreny del contrari. Es produeix quan la darrera llavor cau en un forat on n’hi havia 1 o 3 (o sigui que després de la sembra es n’hi ha 2 o 4). També es poden fer captures enllaçades. Això passa sempre que la nostra darrera llavor acaba en un forat amb 2 o 4 (o sigui amb captura) i en els forats anteriors consecutius també n’hagin quedat 2 o 4. Aleshores també es capturen aquestes llavors dels forats anteriors
objectiu: capturar més llavors que l’adversari.
el joc acaba…: s’acaba la partida quan es produeix alguna de les següents circumstàncies:

  • s’han capturat totes les llavors
  • queda una llavor a cada camp
  • un jugador es queda sense llavors al seu camp i l’altre no pot “donar-li de menjar”. En aquest cas, el jugador que s’ha quedat sense llavors al seu camp, en rep una de l’altre jugador. I aquest últim se’n queda la resta. Aquest final només es considera vàlid si queden menys de 4 llavors en joc.
DISPOSICIÓ DE LES LLAVORS EN EL TAULER

tauler

Es fa servir el mateix taulell de l’awalé de 2×6, és a dir, dues files de sis forats. Es comença amb 4 llavors col·locades a cada forat. La fila superior pertany al jugador A. La fila de sota és la del jugador B. En el diagrama següent podeu veure una representació esquemàtica d’un tauler per jugar al djenon abé.

Regles Axoxodi Fig.00

Be Sociable, Share!