Inici » Djènon abouré

Djènon abouré

IvoryCoastEl djènon abouré és un joc mancala jugat pels abouré de Costa d’Ivori, similar al djènon abé.  Les diferències més remarcables entre ambdós són que en el djènon abouré les llavors es sembren dipositant la primera de cada volta en el mateix forat des d’on s’han tret i les llavors solitàries no es poden sembrar.

Regles resumides del joc:

tauler: 2×6, dues files de sis forats.
núm. peces: 48 (24 per jugador).
disposició inicial: 4 llavors a cada forat.
direcció sembra: anti-horària.
sembra: volta múltiple. Les llavors es col·loquen una a una començant cada volta en el mateix forat d’on s’han agafat. Les llavors solitàries no es poden sembrar. Quan és el torn d’un jugador i no pot sembrar, és a dir, cap dels seus forats té més d’una llavor, perd el torn. En aquesta situació, el jugador contrari torna a moure i tantes vegades fins que amb un moviment “alimenti” de nou a l’adversari.
collita: en ambdós costats del tauler. Es pot fer tant en terreny propi com en el terreny del contrari. Es produeix quan la darrera llavor cau en un forat on n’hi havia 1 o 3 (o sigui que després de la sembra es n’hi ha 2 o 4). També es poden fer captures enllaçades. Això passa sempre que la nostra darrera llavor acaba en un forat amb 2 o 4 (o sigui amb captura) i en els forats anteriors consecutius també n’hagin quedat 2 o 4. Aleshores també es capturen aquestes llavors dels forats anteriors
objectiu: capturar més llavors que l’adversari.
el joc acaba…: quan tots els forats estan buits o amb una sola llavor. La partida acaba i les llavors es reparteixen entre els jugadors segons estiguin en un costat o altre del tauler.

DISPOSICIÓ DE LES LLAVORS EN EL TAULER

tauler

Es fa servir el mateix taulell de l’awalé de 2×6, és a dir, dues files de sis forats. Es comença amb 4 llavors col·locades a cada forat. La fila superior pertany al jugador A. La fila de sota és la del jugador B. En el diagrama següent podeu veure una representació esquemàtica d’un tauler per jugar al djenon abouré.

Regles Axoxodi Fig.00

Be Sociable, Share!