Inici » Abawo

Abawo

GhanaEl joc Abawo(ɔ) és jugat a Ghana, a l’Àfrica occidental. Mostra similituds amb el joc Ba-awa jugat a Ghana pels akan; conegut com Odú, jugat a Nigèria pels ioruba; conegut com Ayo Eleh, jugat a Nigèria pels igbo.

La paraula “abawo” significa en llengua twi: maternitat.

Regles resumides del joc:

tauler: 2×6, dues files de sis forats.
núm. peces: 48 (24 per jugador).
disposició inicial: 4 llavors per forat.
direcció sembra: horària.
sembra: volta múltiple (o encadenada).  Es dipositen les llavors una a una començant pel forat següent del que s’han agafat.
collita: en ambdues files, en la pròpia i en la de l’adversari. Dues maneres de capturar:
  • Quan la darrera llavor sembrada cau en un forat de l’adversari que contingui 4 llavors, comptant la que s’acaba de dipositar, aquestes són retirades del tauler pel jugador que estava sembrant.
  • També es fan captures quan un jugador està sembrant si un forat o varis contenen de nou quatre llavors. Aquestes són retirades per ambdós jugadors en un mateix torn en funció de si els forats estan a costat o altre del tauler. Poden haver-hi diverses captures alhora per part del jugador que està sembrant o per part de l’adversari.
objectiu: capturar més llavors que l’adversari.
el joc acaba…: quan resten al tauler sols 4 llavors o quan un jugador no pot “alimentar” al jugador contrari. En el primer cas les llavors restants al tauler no són per ningú. En el segon cas les llavors són recollides segons estiguin en forats del costat del tauler d’un jugador o altre.

DISPOSICIÓ DE LES LLAVORS EN EL TAULER

tauler

Aquest joc es juga en un tauler de 2×6, és a dir, dues files de sis forats. Es col·loquen 4 llavors en cada forat al inici de la partida. En el diagrama següent es pot veure una representació esquemàtica d’un tauler per jugar a l’Abawo. La fila superior pertany al jugador A. La fila de sota pertany al jugador B.

regles_abawo_fig_00

Be Sociable, Share!