Inici » Um dyar

Um dyar

SaharaEl joc Um dyar s’ha jugat tradicionalment al Sàhara occidental i a Mauritània, excavant forats a la sorra o bé en taulers de fusta, habitualment, de dues files amb un nombre parell de forats en un rang de 2 a 12 forats, (2×2, 2×4, 2×6, 2×8, 2×10, 2×12). Les peces de joc poden ser llavors, fruits llenyosos però també  petites petxines, excrements de cabra o camell,… El nombre de peces per forat es calcula sumant el nombre total de forats que té el tauler. És a dir, per a un tauler de 2×4, dues files de quatre forats, són 64 llavors, doncs es col·loquen 8 llavors en cada forat.

L’Um dyar és un joc propi de les dones (adolescents i jovenetes preferentment) però de manera ocasional participen els homes (sempre amb dones i en família, ja que jugar només entre homes es considera de poc prestigi per a ells). Es juga durant tot l’any, però amb més freqüència durant el Ramadà i el període hivernal (quan hi ha més temps per a l’oci). (1)

Regles resumides del joc

tauler: 2×2,2×4,2×6,2×8,2×10,2×12, dues files amb un nombre parell de forats en un rang de 2 a 12. Els forats són excavats a terra o tallats en fusta.
peces:  32 (16 per jugador) en un tauler de 2×2 amb 4 llavors per forat; 64 (32 per jugador) en un tauler de 2×4 amb 8 llavors en cada forat; 144 (72 per jugador) en un tauler de 2×6 amb 12 llavors en cada forat i, així, successivament.
disposició inicial: el nombre de llavors en cada forat és el resultat  de sumar el nombre total de forats del tauler. En un tauler de 2×2, es col·looquen 4 llavors en cada forat; en un tauler de 2×4, es col·loquen 8 llavors en cada forat; en un tauler de 2×6, es col·loquen 12 llavors en cada forat, i així, successivament.
direcció sembra: direcció anti-horària.
sembra: volta simple. Les llavors es col·loquen una a una, dipositant la primera en el mateix forat on han estat agafades (excepte quan es sembra una llavor solitària, en aquest cas es mou al forat següent). Les llavors solitàries, per tant, sí que es poden sembrar. No hi ha obligació d’alimentar a l’adversari. Un jugador repeteix torn quan l’adversari no té llavors per jugar, i així, successivament, fins que l’adversari rep llavors per sembrar.
collita: en ambdós territoris. Es poden fer captures encadenades i es pot creuar el límit de la fila pròpia. El jugador captura el contingut d’un forat si hi ha 2, 4 6 o 8 llavors, comptant la darrera llavor que acaba de deixar. Si el forat precedent també conté 2, 4, 6 o 8 llavors, aquestes també es capturen i així, successivament. Les llavors collides es retiren del tauler.
objectiu del joc: capturar totes les llavors de l’adversari.
el joc acaba…: quan no queden llavors al tauler. El joc es juga a diverses rondes. Els jugadors compten les llavors capturades al llarg de la partida i omplen els forats de la fila pròpia amb les seves llavors capturades. En un tauler de 2×2, es col·loquen 4 llavors per forat; en un tauler de 2×4, es col·loquen 8 llavors per forat, etc. Si un jugador no pot omplir algun forat amb el nombre requerit de llavors,  l’omple  amb les llavors restants que tingui l’adversari. Els forats que restin buits, s’anul·len. Per indicar que un forat està anul·lat es marca amb una fulla o branqueta. Si els forats estan excavats a terra, s’esborren.

DISPOSICIÓ DE LES LLAVORS EN EL TAULER

tauler

MÉS INFORMACIÓ

(1) PINTO CEBRIAN, Fernando. Juegos saharauis para jugar en la arena. Juegos y juguetes tradicionales del Sáhara. Miraguano ediciones. 1999.

Be Sociable, Share!