Inici » Krur

Krur

SaharaEl joc Krur s’ha jugat tradicionalment al Sàhara occidental i a Mauritània, excavant forats a la sorra o bé en taulers de fusta, habitualment, de 2×4, tot i que pot variar el nombre de forats per fila però sempre amb un nombre parell. Les peces de joc poden ser llavors però també  petites petxines, excrements de cabra o camell,… És juga amb 4 llavors per forat al inici de la partida amb sembra encadenada. L’objectiu del joc és el de deixar a l’adversari sense llavors per jugar.

En el diagrama següent es pot veure una representació esquemàtica d’un tauler krur. La fila superior pertany a l’adversari (A). La fila de sota és la pròpia (B).

Regles Krur Fig.00

Els jugadors juguen per torns, un després de l’altre. El jugador que juga primer s’escull a l’atzar o s’acorda entre ambdós. Per començar un moviment es fa amb sembra encadenada en la direcció contraria a les agulles del rellotge, és a dir, d’esquerra a dreta en la vostra fila (—>) i de dreta a esquerra en fila de l’adversari (<—). És a dir, agafeu les llavors d’un forat de vostre costat del tauler i les distribuïu en els forats del costat, una a una. Si la darrera llavor cau en un forat que conté una o més llavors, agafeu el contingut d’aquest forat (incloent la llavor acabada de dipositar) i seguiu sembrant fins que la darrera llavor d’una volta cau en un forat buit en qualsevol banda del tauler. Aleshores acaba el torn.

Si la darrera llavor sembrada cau en un forat de l’adversari que, abans de sembrar, contenia 3 llavors (i amb la que acaba de dipositar, en completa 4) aquest forat queda anul·lat per a l’adversari a partir d’aquest moment. En successius torns el forat anul·lat és saltat per un jugador si el forat es troba situat en la pròpia banda del tauler . Per remarcar aquest fet, s’introdueix algun objecte que indiqui l’anul·lació. El jugador que ha creat aquest forat anul·lat pot seguir acumulant-hi llavors. Les llavors no es retiren del tauler. Un cop heu creat un forat anul·lat, si hi torneu a caure amb la darrera llavor sembrada, acabeu el torn.

A continuació us expliquem amb més detall aquest joc en els següents exemples. Suposeu que sou el jugador B. El jugador A ha acabat el seu torn i ara és el vostre torn. En la situació que us mostrem en el diagrama següent, decidiu moure des del forat 1B:

Regles Krur Fig.01

Agafeu les 2 llavors contingudes i les sembreu. Acabeu en el forat 3B que ara contindrà 3 llavors:

Regles Krur Fig.01b

El vostre torn no acaba. Agafeu les 3 llavors del forat 3B i seguiu amb la sembra encadenada:

Regles Krur Fig.02

regles_krur_fig_02b

Acabeu amb la darrera llavor sembrada en un forat que conté 3 llavors (i amb la que acabeu de dipositar, en completa 4). Les llavors no les retireu. Acaba el vostre torn. Aconseguiu anul·lar aquest forat en el camp de l’adversari. Per remarcar aquest fet, s’introdueix algun objecte menut que indiqui l’anul·lació. Nosaltres ho indiquem marcant, en vermell, el contorn del forat. Podeu usar aquest forat anul·lat, a partir d’ara, per acumular-hi llavors en els torns posteriors. El vostre adversari no el podrà utilitzar i l’haurà de saltar cada vegada que hi passi, a partir d’ara. En aquest exemple, el jugador A només podria moure des del forat 1A o 4A:

regles_krur_fig_02c

Ara imagineu que sou també el jugador B. El jugador A ha acabat el seu torn i torna a ser el vostre torn. El forat 2A està anul·lat. L’adversari no el pot jugar. En la situació que us mostrem en el diagrama següent, decidiu moure les 5 llavors des del forat 2B:

Regles Krur Fig.03

Acabeu amb la darrera llavor sembrada en un forat que conté 3 llavors (3B) i amb la que acabeu de dipositar, en completa 4. Les llavors no les retireu.

Regles Krur Fig.03b

Acaba el vostre torn. Aconseguiu anul·lar un segon forat.

Regles Krur Fig.03c

Ara és el torn del jugador A. Aquest només pot jugar des del forat 1A. Ha de saltar els forats 2A i 3A:

Regles Krur Fig.04

El jugador A ha de seguir sembrant des del forat 4A, aleshores acaba en el forat 1B que conté 3 llavors, en completa 4.

Regles Krur Fig.04b

El jugador A acaba el seu torn i us ha anul·la el forat 1B. A partir d’ara, no podeu moure les llavors d’aquest forat on l’adversari hi anirà acumulant més llavors cada vegada que hi passi. Heu de saltar-lo cada volta.

Regles Krur Fig.04c

Arribarà un moment en que ambdós jugadors tindran  forats anul·lats creats en la fila de l’adversari i la resta de forats de la pròpia fila buits. Com que cap jugador podrà moure, el joc acabarà. La suma de les llavors és el total de les del joc. Vegeu un exemple:

Regles Krur Fig.05

És el vostre torn i decidiu moure les 2 llavors del forat 3B. Acabeu en el forat 1A.

Regles Krur Fig.05b

Amb la darrera llavor sembrada, el forat es completa amb 4 llavors. El forat queda anul·lat. Acaba el vostre torn. I acaba la partida, doncs el jugador A no té llavors per jugar:

Regles Krur Fig.05c

Captureu les llavors dels forats 1A, 2A i 3A i les llavors contingudes en el forat 4B que heu anul·lat en la fila de l’adversari al llarg de la partida. En total captureu 22 llavors (4+8+7+3). El jugador A captura 10 llavors (6+4) dels forats 1B i 2B, anul·lats per ell.

Regles Krur Fig.06

Les llavors capturades per cada jugador es tornen a col·locar en el tauler en la pròpia fila, omplint tants forats com es pugui amb 4 llavors en cada un. El diagrama anterior mostra com podria quedar el tauler després de col·locar les llavors capturades al final de la partida. El jugador A no té prous llavors per omplir els 4 forats de la seva fila. Pot optar per qualsevol de les posicions possibles. El forat que resti buit no el podrà usar cap jugador en les pròximes partides. Reserveu les 6 llavors que us sobren fora del tauler. Les podreu fer servir, si les necessiteu, en acabar la següent partida.

Anireu jugant partides consecutives fins que un jugador es quedi sense llavors. També es pot acordar, de mutu acord, que el vencedor sigui el que ha capturat més llavors al final de la primera partida o qui més partides ha guanyat durant un període de temps.

Be Sociable, Share!