Inici » Àfrica del Nord

Àfrica del Nord

El terme “Àfrica del Nord” s’usa per descriure la regió del nord d’Àfrica que inclou els estats i territoris següents: Marroc, Algèria, Sahara Occidental (ocupat pel Marroc), Mauritània, Tunísia, Líbia i Egipte. Les illes Açores, Canàries i Madeira. Les ciutats espanyoles de Ceuta i Melilla, també en formen part. A vegades, s’hi inclouen el Sudan i el Sudan del Sud, pertanyents a l’Àfrica Oriental.

La població de l’Àfrica del Nord s’acostuma a diferenciar habitualment en tres grans grups: els berbers del Magrib, els tuaregs i altres ètnies associades (originàriament berbers negres), i els pobles nilòtics, o negres de la vall del Nil. Aquests grups de població s’associen a tres grans regions culturals: el Magrib (o Àfrica Nord-occidental), el Sàhara i la vall del Nil. El Magrib (també anomenat Tamazgha) és la part de l’Àfrica del Nord que inclou el Marroc, el Sàhara Occidental, Algèria, Tunísia, Líbia i Mauritània (en queda exclosa la vall del Nil).

A continuació hi ha una relació de jocs mancala que s’han jugat tradicionalment a l’Àfrica del Nord, que es poden trobar en aquesta web:

 1. Buqruru
 2. Kkuz imrujen
 3. Krur
 4. Leb Bbut Ahboxen
 5. Manala
 6. Manala Bedawi
 7. Mankaleh (Leab el-akil)
 8. Mankaleh (Leab el-ghasheem)
 9. Modiar
 10. Mraw imrujen
 11. Sdis imrujen
 12. Um dyar

Targeta postal d’Egipte. Uns homes juguen en un tauler de fusta de 2 files de 6 forats cada una. Principis del segle XX. Col·lecció privada © Tots els drets reservats.

Be Sociable, Share!