Inici » Mbek okola

Mbek okola

El joc Mbek ôkola és jugat pels fang a Gabon. El tauler de joc s’anomena “mbek”. Aquest terme significa: “embolic”; “a través de”; “morter”. Pels fang el tauler evoca l’organització d’una vila. Cada fila correspon a un clan. L’objectiu principal de cada clan és augmentar el nombre dels seus membres a través de matrimonis i naixements. Les dues rengleres de forats són habitades per les dones i els seus infants. Les cases dels homes estan ubicades a la dreta de cada fila, són els forats destinats per emmagatzemar les llavors capturades.

Regles similars a l’aualé, però en el joc mbek ôkola no s’aplica la regla “d’alimentar” quan el territori oposat està buit. És a dir, els jugadors sí poden jugar un forat si no conté suficients llavors dins per arribar al territori de l’adversari quan l’oponent no té llavors en el seu costat. Per altra banda, en aquest joc hi ha una restricció en les captures que no hi ha en el joc aualé (veure l’apartat “collita”).

Regles resumides del joc:

tauler: 2×6, dues files de sis forats.
strong> núm. peces: 48 (24 per jugador).
disposició inicial: 4 llavors en cada forat.
direcció sembra: anti-horaria.
sembra: volta simple. Les llavors es col·loquen una a una en els forats següents.
collita: només en terreny de l’adversari. El jugador captura el contingut d’un forat de l’adversari si hi ha 2 o 3 llavors, comptant la darrera llavor que acaba de deixar. Si el forat precedent també conté 2 o 3 llavors, aquestes també es capturen, i així successivament sense creuar el límit de la fila. Es retiren del tauler. Hi ha una restricció en les captures:

  • no es pot capturar el contingut d’un forat de l’adversari en moure un llavor solitària del nostre territori (això tan sols ocorre en el cas de que el nostre forat 6 contingui una llavor solitària i el forat oposat de l’adversari contingui una o dues llavors abans de moure la llavor solitària). El moviment es pot fer però sense capturar.

objectiu: capturar més llavors que l’adversari.
el joc acaba…: quan un jugador no pot jugar cap forat o es produeix un bucle. Els jugadors capturen les llavors que queden al seu costat del tauler.

DISPOSICIÓ DE LES LLAVORS EN EL TAULER

tauler

Aquest joc es juga en un tauler de 2×6, és a dir, dues files de sis forats. Es col·loquen 4 llavors a cada un dels forats al començament de la partida. En el diagrama següent podeu veure una representació esquemàtica d’un tauler per jugar al mbek ôkola. La fila superior pertany al jugador A. La fila de sota és la del jugador B.

Regles Olowuka Fig.00

Be Sociable, Share!