Inici » Kisolo

Kisolo

DRCongoConegut també com Cisolo. El Kisolo és jugat entre els Luba, Lulua i els Songye al centre i sud de la República Democràtica del Congo en taulers de 4×7 amb 3 llavors en cada forat de les files exteriors al inici de la partida. El joc pot començar també amb cada jugador repartint les seves 21 llavors de la manera que consideri oportú en els catorze forats del seu costat del tauler. Després d’això la partida comença.

El joc el guanyeu si aconseguiu deixar a l’adversari es queda sense llavors en la seva fila de forats que van del 8 al 14. Aleshores, aquest és el perdedor. En aquest joc les llavors no es retiren del tauler, sinó que es reintrodueixen.

Regles Kisolo Fig.00

En el diagrama anterior es pot veure una representació esquemàtica del tauler Kisolo. Les dues files de forats de dalt pertanyen al jugador A. Les dues files de sota són les del jugador B. Les dues files numerades del 8 al 14 de cada territori s’anomenen files internes (o anteriors). És la zona de contacte entre els dos territoris. Les files numerades de l’1 al 7 de cada territori s’anomenen files externes (o posteriors).

Cada jugador mou les llavors al voltant de les dues files pròpies de la seva banda del tauler en el sentit contrari al de les agulles del rellotge en sembra encadenada. Després que la darrera llavor cau en un forat, agafeu el contingut del següent forat i una nova volta comença. El moviment continua fins que el forat següent en el que cau la darrera llavor sembrada és buit. Quan això passa canvia el torn.

Les captures són fetes al principi d’una volta o bé mentre duri la volta. Si és el vostre torn de jugar i qualsevol forat de la fila interna pròpia (del 8 al 14) està ocupat i el forat oposat a aquest de la fila de forats del 8 al 14 de l’altre jugador també està ocupat, esteu obligats a començar el moviment agafant el contingut d’aquest forat oposat i el contingut, si n’hi ha, del forat de la fila externa de l’adversari (de l’1 al 7). Aleshores sembreu aquestes llavors a la vostra banda del tauler, començant pel forat ocupat de la pròpia fila interna. Vegeu un exemple d’això:

Regles Kisolo Fig.01

Suposeu que sou el jugador B i és el vostre torn per jugar: Observeu el diagrama anterior. Heu de començar a capturar, escollint entre el contingut dels forats 5A i 10A de les dues files de l’adversari, que contenen 6 i 4 llavors, respectivament; o bé el contingut del forat 12A de la fila de forats del 8 al 14 de l’oponent que conté 2 llavors.

Regles Kisolo Fig.01b

Si comenceu capturant les dues llavors del forat 12A, tal i com podeu veure en el diagrama anterior, aleshores sembreu aquestes començant pel forat 10B del propi territori. Acabeu la sembrada en el forat 12B. Vegeu el diagrama següent:

Regles Kisolo Fig.02

Regles Kisolo Fig.02b

Aleshores, captureu el contingut dels forats oposats al següent forat al forat que ha caigut la darrera llavor sembrada (segona llavor en aquest exemple). És a dir, captureu les 10 llavors que sumen els forats 10A i 5A de l’adversari, oposats al forat 12B propi. Vegeu l’esquema anterior.

Sembreu aquestes 10 llavors des del forat 12B fins al forat 7B de la vostra fila exterior. Com que el forat següent (forat 8B de la fila interior) és buit, acaba el vostre torn.

Regles Kisolo Fig.03

Be Sociable, Share!