Inici » Tshuba

Tshuba

El joc Tshuba és jugat al sud de Moçambic i a l’est de Sudàfrica pels tsonga o xitsonga. Va ser descrit per primera vegada per Henri Alexander Junod l’any 1912 en el llibre “The life of a South African tribe, Vol.1”. Junod va escriure:

“El joc més interessant jugat pels homes, un joc que els fascina i que sens dubte és més refinat que fumar cànem, és el tshuba.”

“A cada forat es posen dues pedres, ja siguin pedres reals o drupes [tipus de fruit simple que té una sola llavor].  S’utilitzen sobretot, les de la fruita Kanye però, preferentment, els nadius juguen amb les boniques llavors grises brillants d’un arbust que es troba a prop del mar, i que s’assemblen a les bales utilitzades pels nens europeus.”

“Una sola pedra en un forat s’anomena tshonga. Dues pedres s’anomenen mbiri. Si els forats estan buits, i si aquestes pedres no poden dur als jugadors més enllà, les mbiri reben el nom de mpalati. És mala sort! En arribar amb l’última pedra davant de dos forats plens, i per tant es cullen 4, 5,6 pedres alhora, és bona sort! És important. Quan només un forat està ocupat i guanyes només una o dues pedres, és diu muhaha. S’ha vençut en un “muhaha“. (U bile muhahen). Quan no s’arriba al lloc que es volia, no havent tingut bastantes pedres, es diu “a dormir al carrer”. Quan s’inicia, ple de coratge, amb l’esperança de tenir èxit, es diu: mataré la carn (ndji ja dlaya nyama), i aquesta paraula mostra que el joc representa dues partides de caça. Però és evident que també representa una lluita com ho fan la majoria dels jocs, d’aquí els crits de triomf que l’acompanyen. Quan un dels jugadors buida dos forats amb tres pedres a cada un, ell diu: La lluita està calenta! (Sha Iwa). He capturat guerrers! Si contenen sols una pedra, un pobre tshonga, i diu: Jo només he agafat les dones!.

La lluita i la caça són els grans esports dels nadius. D’aquí la popularitat del joc tshuba. S’ha convertit en una passió pels homes que descuiden els seus deures al gaudir-ne, i ha estat necessari, en alguns pobles cristians, prohibir el tshuba per complet, ja que tota la població masculina abandonava el seu treball per jugar!” (1)

Regles resumides del joc:

tauler: 4×4, quatre files de quatre forats excavats a terra. També es pot jugar amb 8, 10, 16, fins i tot 22 forats. No es fan sis forats per fila (a psi hi), perquè les combinacions reeixides són impossibles. Quan el Tshuba només té quatre forats per fila, s’anomena shimunana (de mune, quatre)
peces: 2 llavors o pedres en cada forat. Per a més comoditat, en la descripció que segueix ens referirem a aquestes peces com a llavors.
disposició inicial: 32 llavors (16 per jugador) en un tauler de quatre files de quatre forats; 64 llavors (32 per jugador) en un tauler de quatre files de vuit forats; 80 llavors (40 per jugador) en un tauler de quatre files de deu forats; 128 llavors (64 per jugador) en un tauler de quatre files de setze forats; 176 llavors (88 per jugador) en un tauler de quatre files de vint-i-dos forats.
direcció sembra: anti-horària. Dos cicles.
sembra: volta múltiple o encadenada. Les llavors es col·loquen una a una en els forats següents. Per torns, cada jugador comença un moviment agafant el contingut de qualsevol forat de les files pròpies (les dues files més properes) i les sembra en voltes. Es poden moure les llavors solitàries.  Si l’última llavor cau en un forat que conté una o més llavors, el contingut d’aquest forat (incloent la llavor que hi acaba de caure) és recollit i comença una nova volta. El moviment continua en voltes fins que l’última llavor de la volta cau en un forat buit.
collita: només en terreny de l’adversari. Si la darrera llavor d’una volta cau en un forat buit de la fila interna pròpia, es mira si l’altre jugador té llavors al mateix forat oposat de la fila interna. En cas afirmatiu, es cullen aquestes llavors. Si al forat del darrera (a la fila externa de l’adversari) també hi ha llavors, també es cullen. La llavor solitària no es cull. Aquesta captura regular s’anomena Ku tha. Les captures es retiren del tauler.
collita complementària : cal afegir que el jugador que ha fet una captura té dret “a matar” (dlaya) un altre forat qualsevol del jugador oponent prenent el seu contingut. Aquestes captures també es treuen del tauler.
Però no hi ha captures si la darrera llavor de la volta cau en un forat buit de la fila interna pròpia, i el mateix forat de la fila interna de l’altre jugador no té llavors. En qualsevol cas el torn acaba i és el torn de l’adversari.
objectiu del joc: immobilitzar a l’adversari.
el joc acaba…: quan un jugador no pot moure perquè no té llavors en els forats propis. El jugador que té llavors en el seu costat captura aquestes llavors restants.

DISPOSICIÓ DE LES LLAVORS EN EL TAULER

tauler

Aquest joc es juga en un tauler de 4×4, és a dir, quatre files de quatre forats. També es pot jugar amb 8, 10, 16, fins i tot 22 forats per fila. Es col·loquen 2 llavors en cada forat al començament de la partida. En el diagrama següent es pot veure una representació esquemàtica d’un tauler 4×4 per jugar al joc Tshuba. Les dues files superiors pertanyen al jugador A. Les dues files de sota pertanyen al jugador B. Les files numerades  en cada costat del tauler del 5 al 8 s’anomenen files internes. És la zona de contacte entre els dos territoris. Les files numerades en cada costat del tauler de l’1 al 4 s’anomenen files externes.

peces de joc

En els jocs mancala les peces de joc no tenen un valor determinat. El seu color, mida i forma no són importants. És freqüent usar pedres, llavors, petites conquilles, excrements de cabra,…com si fossin fitxes. En general, anomenem a aquestes peces: ”llavors” encara que siguin pedres o altres peces. En aquest joc es necessiten un total de 32 llavors (16 per jugador) en un tauler de 4×4; 64 llavors (32 per jugador) en un tauler de 4×8; 80 llavors (40 per jugador) en un tauler de 4×10; 128 llavors (64 per jugador) en un tauler de 4×16; 176 llavors (88 per jugador) en un tauler de 4×22.

NOTES

(1) JUNOD, Henri A. The life of a South African tribe, Vol.1 Neuchatel,1912. pp. 314-318 a openlibrary.org

Be Sociable, Share!