Inici » Nchuba

Nchuba

El joc Nchuba és  jugat pels tumbuka a Zàmbia. Aquest joc va ser descrit per primera vegada per Jim H. Chaplin l’any 1956. Els tumbuka juguen al Nchuba en taulers 4×16, és a dir, de quatre files de setze forats. (1) J. H. Chaplin va passar cinc anys com a meteoròleg a Rhodèsia del Nord (actual Zàmbia) i va ser Inspector de Monuments Nacionals allà durant quatre anys. (2)

No confondre el joc Nchuba amb el joc Nchuwa jugat pels (ba)tonga a Malawi que va ser descrit per primera vegada per Meredith G. Sanderson el 1913. Tampoc no confondre’l amb el joc Tschuba jugat pels tsonga al sud de Moçambic i a l’est de Sud-àfrica va ser descrit per Henri Alexander Junod el 1912.

Regles resumides del joc

tauler: 4×16 (quatre files de setze forats).
peces: es requereixen 64 llavors (32 per jugador).
disposició inicial: dues llavors en cada forat tan sols en les files externes.
direcció sembra: anti-horària.
sembra: volta múltiple (o encadenada). El jugador de més edat comença a jugar. En rondes posteriors és el guanyador de la ronda anterior qui comença. Cada jugador, per torns, inicia un moviment agafant el contingut de qualsevol forat de les files pròpies. Les llavors es sembren una a una en els forats següents. Si la darrera llavor d’una volta cau en un forat que conté alguna llavor, el seu contingut es distribueix en una nova volta. Si la darrera llavor d’una volta cau en un forat buit, el torn acaba. Els jugadors no poden moure una llavor solitària mentre hi hagi dues o més llavors en qualsevol forat en el propi costat del tauler.
collita: en les files de l’adversari. Si la darrera llavor d’una volta cau en un forat buit de la fila interna pròpia i el forat de l’adversari oposat a aquest forat conté alguna llavor, aleshores les llavors del forat oposat de l’adversari de la fila interna i de la fila externa (si n’hi ha) es capturen i es retiren del tauler. En aquest joc per a referir-nos a la captura s’utilitza la paraula ‘menjar’.
collita complementària: a més, qualsevol jugador que ha aconseguit fer una collita per primera vegada també captura el contingut de tres dels altres forats de l’oponent. Qualsevol jugador que ha aconseguit per segona vegada fer una collita també captura el contingut de dos dels altres forats de l’oponent. Després de la tercera i subsegüents collites, qualsevol jugador que ha aconseguit una collita també captura el contingut d’un altre dels forats de l’oponent.
objectiu del joc: capturar totes les llavors de l’adversari.
el joc acaba…: quan un jugador no disposa de llavors en les seves files pròpies. El jugador oponent captura i retira les llavors restants en el propi costat del tauler.

DISPOSICIÓ DE LES LLAVORS EN EL TAULER

tauler

Es juga en taulers de 4×16, és a dir, quatre files de setze forats, amb dues llavors en cada forat de les files externs al començament de la partida. En el diagrama següent es pot veure una representació esquemàtica del joc Nchuba. Les 2 files superiors pertanyen al jugador A. Les dues files inferiors de sota pertanyen al jugador B. Les files numerades en cada costat del tauler del 17 al 32 s’anomenen files internes. És la zona de contacte entre els dos territoris. Les files numerades en cada costat del tauler de l’1 al 16 s’anomenen files externes.

Nchuba

peces de joc

En els jocs mancala les peces de joc no tenen un valor determinat. El seu color, mida i forma no són importants. És freqüent utilitzar pedres, llavors, petites conquilles, excrements de cabra, … com si fossin fitxes. En general anomenem a aquestes peces “llavors”. En el joc Nchuba es necessiten 64 llavors (32 per jugador).

NOTES

(1) CHAPLIN, J. H. A Note on Mancala Games in Northern Rhodesia. A: Man: The Journal of the Royal Anthropological Institute 1956; 56 (12): 168-170.
(2) CHAPLIN, J. H. (1962). Wiving and Thriving in Northern Rhodesia. Africa, 32, pp 111-122. doi:10.2307/1158179. <http://dx.doi.org/10.2307/1158179>

Be Sociable, Share!