Inici » M’palé

M’palé

Mozambique Si us voleu introduir a la família dels mancales de l’Àfrica bantú (els pobles que queden per sota del Golf de Guinea) el joc M’palé és un dels millors. És dels més fàcils de jugar (recordem que a aquesta família pertanyen mancales supercomplexos com el Bao). Es tracta de mancales de doble cicle i sembra múltiple.

El joc M’palé és un mancala jugat pels makues del nord-oest de Moçambic que limita amb Malawi. Es tracta del mateix joc conegut com Txuva. A Moçambic, si ens desplacem uns pocs quilòmetres dintre de la comunitat makua ens trobem que un mateix joc és identificat com Txuva o Ntxuva, a Nampula, la població makua més important. A uns pocs quilòmetres al nord és identificat com M’palé. Es juga en un tauler de 4 files i un nombre variable de forats (normalment 8 per fila). Està relacionat amb el joc Njombwa dels yao. Es  juga amb les mateixes regles però amb una disposició inicial diferent, doncs el M’palé es juga amb dues llavors en cada forat. A més en el Njomwa cada jugador comença un moviment agafant el contingut de qualsevol forat amb 2 o més llavors. Les llavors solitàries no es poden sembrar.

Regles resumides del joc:

tauler: 4 files d’un nombre variable de forats, normalment 8 per fila (4×8).
peces: 64 llavors (32 per jugador) en un tauler de 4×8.
disposició inicial: 2 llavors per forat.
direcció sembra: anti-horària.
sembra: volta múltiple o encadenada. Les llavors es col·loquen una a una en els forats següents. Cada jugador quan és el seu torn agafa les llavors d’un dels seus forats i les va sembrant una a una en sentit antihorari. Si la darrera llavor cau en un forat que ja en contenia d’altres, les agafa totes i continua sembrant. I així consecutivament fins que la darrera llavor cau en un forat buit. Quan un jugador es queda només amb forats que tenen una o cap llavor, només les podrà desplaçar a forats buits (no podrà acumular 2 llavors en un sol forat).
collita: en territori de l’adversari. Quan la darrera llavor d’una volta cau en un forat buit de la fila interna, es mira si l’altre jugador té llavors al mateix forat de la seva fila interna. En cas afirmatiu, es cullen aquestes llavors. Si hi ha hagut captura a la fila interna de l’adversari i al forat del darrera (a la fila externa de l’adversari) també hi ha llavors, també es cullen. Es retiren del tauler. Quan la darrera llavor cau en forat buit de la fila externa pròpia, no hi ha captura i es passa el torn a l’altre jugador.
objectiu del joc: capturar més llavors que l’adversari.
el joc acaba…: quan un jugador es queda sense cap llavor. L’adversari captura les llavors restants en el propi costat del tauler.

DISPOSICIÓ DE LES LLAVORS EN EL TAULER

tauler

Aquest joc es juga en un tauler de 4 files amb un nombre variable de forats (habitualment 8 per fila), és a dir, quatre files de vuit (4×8). Es col·loquen 2 llavors en cada forat al inici de la partida. En el diagrama següent es pot veure una representació esquemàtica d’un tauler 4×8 per jugar al M’palé. Les dues files superiors pertanyen al jugador A. Les dues files de sota pertanyen al jugador B. Les dues files numerades del 9 al 16 de cada territori s’anomenen files internes (o anteriors). És la zona de contacte entre els dos territoris. Les files numerades de l’1 al 8 de cada territori s’anomenen files externes (o posteriors).

peces de joc

En els jocs mancala les peces de joc no tenen un valor determinat. El seu color, mida i forma no són importants. És freqüent utilitzar pedres, llavors, petites conquilles, excrements de cabra,… com si fossin fitxes. En general anomenem a aquestes fitxes “llavors”. En aquest joc es col·loquen 2 llavors per forat al començament de la partida. Per a un tauler de quatre files de vuit forats, es necessiten 64 llavors (32 per jugador).

MÉS INFORMACIÓ

CLIMENT, Jordi (2012) Conversem amb Bernat Casanovas A: Món auale 1(3) pp.8-9 [online] ISSN 2014-7597.

Be Sociable, Share!