Inici » Katra (tanala)

Katra (tanala)

El joc Katra (tanala) és jugat a Madagascar principalment per les dones i joves tanala. El joc es coneix normalment com Katra. Fou descrit per Ralph Linton l’any 1933. Va escriure:

“El Katra es pot jugar en taulers de fusta o dibuixant a terra un diagrama de quatre files i un rang de sis a deu posicions per fila. Moltes tribus fan servir taulers de joc regulars amb els forats en les posicions i un forat gran en un extrem per a peces de recanvi, però els tanala s’acontenten amb marcar les posicions en el terreny. Les peces utilitzades són arreu llavors grans grises, rodones de la mida de bales. Aquestes llavors no creixen en l’altiplà i les tribus les importen de la costa est”. (1)

Regles resumides del joc:

tauler: es juga en taulers de 4×6-10, és a dir, de quatre files i un rang de sis a deu forats. Habitualment es juga en taulers de 4×8, quatre files de vuit forats.
peces: 64 (32 per jugador) en un tauler de 4×8.
disposició inicial: 2 llavors en cada forat. Cada jugador té dues files.
direcció sembra: direcció horària o anti-horària. Els jugadors poden triar la direcció horària o anti-horària al començament però un cop escollida s’haurà de mantenir al llarg de tota la partida.
sembra: volta múltiple (o encadenada). Cada jugador per torns comença un moviment agafant el contingut de qualsevol forat de les dues files pròpies, normalment de la fila externa (la més propera). Les llavors es col·loquen una a una en els forats següents fins que la darrera llavor d’una volta cau en un forat buit. Però si es cau en un forat ocupat, es continua. Si el forat ocupat està en la fila externa, el jugador continua i agafa el contingut d’aquest forat i el sembra de nou fins que l’última llavor caigui en un forat buit. Aleshores, el jugador no pot moure i “dorm” i el jugador oponent fa el següent moviment que pot començar en qualsevol forat de les dues files pròpies, però haurà de mantenir la mateixa direcció de sembra que havia triat en el primer moviment i així successivament.
collita: si la darrera llavor d’una volta cau en un forat ocupat en la fila interna i el forat oposat conté llavors, aleshores aquestes llavors del forat oposat són afegides al forat propi de la fila interna i el jugador agafa totes aquestes llavors i continua el moviment. Si el forat de la fila interna està buit, no es pot capturar, i el torn passa a l’adversari. Aquest jugador pot començar en qualsevol forat de les dues files pròpies, però haurà de mantenir la mateixa direcció de sembra que havia triat en el primer moviment i així successivament. Si la darrera llavor de la volta cau en un forat buit i només hi ha una llavor en el forat oposat de l’adversari, aquesta no pot ser capturada, però si hi ha més d’una llavor en últim forat del jugador, aquesta llavor solitària de l’oponent es pot capturar. Quan la fila interna de l’adversari no conté cap llavor, el jugador captura les llavors de fila exterior de l’oponent amb les mateixes regles que si es tractés de la fila interior.
objectiu del joc: capturar totes les llavors de l’adversari.
el joc acaba…: quan totes les llavors de l’oponent són capturades.

DISPOSICIÓ DE LES LLAVORS EN EL TAULER

tauler

Es juga en un tauler de quatre files i un rang de sis a deu forats (4×6-10), amb dues llavors en cada forat al començament de la partida. En el diagrama següent es pot veure una representació esquemàtica del joc Katra (tanala). Les 2 files superiors pertanyen al jugador A. Les dues files inferiors de sota pertanyen al jugador B. Les files numerades en cada costat del tauler del 7 al 12 s’anomenen files internes. És la zona de contacte entre els dos territoris. Les files numerades en cada costat del tauler de l’1 al 6 s’anomenen files externes.

peces de joc

En els jocs mancala les peces de joc no tenen un valor determinat. El seu color, mida i forma no són importants. És freqüent utilitzar pedres, llavors, petites conquilles, excrements de cabra, … com si fossin fitxes. En general anomenem a aquestes peces “llavors”. En el joc Katra (tanala) es necessiten 48 llavors (24 per jugador) en un tauler de 4×6; 64 llavors (32 per jugador) en un tauler de 4×8; 80 llavors (40 per jugador) en un tauler 4×10.

VARIANT

Els tanala juguen a una variant que, segons va explicar Ralph Linton, sembla que no tenia un nom específic. Els imerina l’anomenaven Katra boaoaka, deia Linton. En aquesta variant, es produeix una captura simultània de les llavors dels forats oposats interior i exterior de l’adversari al forat de la fila interna que provoca la captura.

NOTES

(1) LINTON, R. The Tanala, a Hill Tribe of Madagascar. Vol. 20 Anthropological Series, Field Museum of Natural History, Chicago, 1933.

Be Sociable, Share!