Inici » Katra gorobaka

Katra gorobaka

El Katra gorobaka és un joc mancala jugat pels sakalava a Madagascar en taulers (anomenats de diverses maneres: fanaovan-katra, fikatrahana, laharana o fanga), que tenen quatre files de vuit forats. El joc va ser descrit per primera vegada per André-Jean Dandouau l’any 1909. (1)

 

 

 

Regles resumides del joc

tauler: 4×8, quatre files de vuit forats.
peces: 64 llavors (32 per jugador).
disposició inicial: 2 llavors en cada forat.
direcció sembra: direcció horària o anti-horària. Els jugadors poden triar la direcció horària o anti-horària al començament de cada moviment que no es pot canviar durant el torn.
sembra: volta múltiple (o encadenada). El primer jugador comença un moviment agafant el contingut de qualsevol forat de la fila interior pròpia. Les llavors es col·loquen una a una en els forats següents fins que la darrera llavor d’una volta cau en un forat buit (aquesta acció s’anomenan “mandri”, és a dir: dormir). El torn acaba. Després del primer torn, l’oponent pot començar el seu moviment des de qualsevol forat de la seva fila interior o exterior. Un jugador pot moure les llavors solitàries per començar un moviment i no és obligatori triar-ne un que provoqui una captura. Si la darrera llavor d’una volta cau en un forat ocupat en la fila externa (la més propera), el jugador continua i agafa el contingut d’aquest forat i el sembra de nou fins que l’última llavor caigui en un forat buit.
collita: les llavors capturades no es retiren del tauler, es reintrodueixen al costat propi. Si la darrera llavor d’una volta cau en un forat ocupat en la fila interna i un dels forats oposats de l’adversari (el de la fila interna o el de la fila externa) o tots dos contenen llavors, aleshores el contingut és afegit al forat propi de la fila interna i el jugador agafa aquestes llavors i continua el moviment en la mateixa direcció des del forat següent. Es poden fer diverses collites al llarg del mateix torn de joc. Quan les llavors es capturen es diu que “es mengen” (homana).
objectiu del joc: capturar totes les llavors de l’adversari. El perdedor s’anomena “gandul” (kamo)
el joc acaba…: quan totes les llavors de l’oponent són capturades.

DISPOSICIÓ DE LES LLAVORS EN EL TAULER

tauler

Es juga en taulers de 4×8, és a dir, quatre files de vuit forats, amb dues llavors en cada forat al començament de la partida. En el diagrama següent es pot veure una representació esquemàtica del joc Katra gorobaka. Les 2 files superiors pertanyen al jugador A. Les dues files inferiors de sota pertanyen al jugador B. Les files numerades en cada costat del tauler del 9 al 16 s’anomenen files internes. És la zona de contacte entre els dos territoris. Les files numerades en cada costat del tauler de l’1 al 8 s’anomenen files externes.

Katra gorobaka

peces de joc

En els jocs mancala les peces de joc no tenen un valor determinat. El seu color, mida i forma no són importants. És freqüent utilitzar pedres, llavors, petites conquilles, excrements de cabra, … com si fossin fitxes. En general anomenem a aquestes peces “llavors”. En el joc Katra gorobaka es necessiten 64 llavors (32 per jugador).

VARIANT

Segons alguns jugadors no es poden moure les llavors solitàries per començar un moviment. Aleshores el joc acaba quan un jugador té els seus forats buits o amb una sola llavor.

NOTES

(1) DANDOUAU, André-Jean. Jeux Malgaches: Jeu du Katra. A: Bulletin de l’Académie Malgache 1909; 7: 81-97.

Be Sociable, Share!