Inici » Kabwanga

Kabwanga

El joc Kabwanga és jugat pels kaonde ila a Zàmbia. El nom “kabwanga” és un sobrenom per a la hiena i fa referència al seu costum d’arrebatar les cabres. Aquest joc va ser descrit per primera vegada per Jim H. Chaplin el 1956. Es juga en taulers 4×8, és a dir quatre files de vuit forats. (1)

J. H. Chaplin va passar cinc anys com a meteoròleg a Rhodèsia del Nord (actual Zàmbia) i va ser Inspector de Monuments Nacionals allà durant quatre anys. (2)

 

Regles resumides del joc

tauler: 4×8 (quatre files de vuit forats).
peces: es requereixen 38 llavors (19 per jugador).
disposició inicial: dues llavors en cada forat de la fila externa, dues llavors en el forat a mà dreta de la fila interna, una llavor en el forat següent, la resta de forats de la fila interna es deixen buits.
direcció sembra: anti-horària.
sembra: volta múltiple (o encadenada). Cada jugador per torns inicia un moviment agafant el contingut de qualsevol forat de les files pròpies, habitualment de la fila externa a mà esquerra. Les llavors es sembren una a una en els forats següents. Si la darrera llavor d’una volta cau en un forat buit i el forat següent a aquest dues o més llavors, el seu contingut es distribueix en una nova volta. Si la darrera llavor d’una volta cau en un forat buit, i el forat següent tan sols té una llavor, el torn acaba. Si tots els forats tenen llavors solitàries excepte un que en té just dues, aquest s’anomena mutwi (el cap) i s’ha de moure.
collita: en les files de l’adversari. Si la darrera llavor d’una volta cau en un forat buit de la fila interna pròpia i el forat de l’adversari oposat a aquest forat conté alguna llavor, aleshores les llavors del forat oposat de l’adversari de la fila interior i de la fila exterior, si n’hi ha, es capturen i es retiren del tauler.
objectiu del joc: capturar totes les llavors de l’adversari.
el joc acaba…: quan un jugador no disposa de llavors en les seves files pròpies. El jugador oponent captura i retira les llavors restants en el propi costat del tauler.

DISPOSICIÓ DE LES LLAVORS EN EL TAULER

tauler

Es juga en taulers de 4×8, és a dir, quatre files de vuit forats, amb dues llavors en cada forat al començament de la partida. En el diagrama següent es pot veure una representació esquemàtica del joc Kabwanga. Les 2 files superiors pertanyen al jugador A. Les dues files inferiors de sota pertanyen al jugador B. Les files numerades en cada costat del tauler del 9 al 16 s’anomenen files internes. És la zona de contacte entre els dos territoris. Les files numerades en cada costat del tauler de l’1 al 8 s’anomenen files externes.

Kabwanga

peces de joc

En els jocs mancala les peces de joc no tenen un valor determinat. El seu color, mida i forma no són importants. És freqüent utilitzar pedres, llavors, petites conquilles, excrements de cabra, … com si fossin fitxes. En general anomenem a aquestes peces “llavors”. En el joc Kabwanga es necessiten 38 llavors (19 per jugador).

NOTES

(1) CHAPLIN, J. H. A Note on Mancala Games in Northern Rhodesia. A: Man: The Journal of the Royal Anthropological Institute 1956; 56 (12): 168-170.
(2) CHAPLIN, J. H. (1962). Wiving and Thriving in Northern Rhodesia. Africa, 32, pp 111-122. doi:10.2307/1158179. <http://dx.doi.org/10.2307/1158179>

Be Sociable, Share!